Hlavní obsah

Korunní svědkyně proti Rathovi odsouzena s dalšími lidmi kvůli losovačkám

V kauze podvodných losovaček padly podmíněné tresty.

 

Reklama

Ivana Salačová pomohla jako spolupracující obviněná rozkrýt korupci okolo Davida Ratha.

Článek

Jeden z největších případů podvodů při zadávání veřejných zakázek skončil po dvouletém hlavním líčení u Městského soudu v Praze.

Soud uznal 14 obžalovaných vinnými. Všem uložil pouze podmíněné tresty. Hlavní obžalovaní Tomáš Kraus a Roman Krist dostali podmíněně tři roky s odkladem na 5 let. Ivana Salačová známá z kauzy Rath dostala trest dva roky s podmíněným odkladem na 3 roky.

V kauze jde skoro o jednu miliardu korun. Kvůli počtu obžalovaných a právníků se musel proces odehrávat v největší soudní síni, kterou má Městský soud v Praze k dispozici. Do žádné jiné by se totiž všichni najednou nevešli.

Všichni obžalovaní dohromady musí uhradit škodu 30 milionů korun. Na hlavní obžalované připadá na každého více než tři miliony.

Mezi obžalovanými jsou i jména známá z jiných kauz. V případu totiž figuruje Ivana Salačová, kterou proslavila hlavně korupční kauza Davida Ratha. V té je Salačová jako spolupracující obviněná, která policii pomáhala korupci okolo Ratha rozkrýt. Tím si vysloužila, zatím nepravomocně, podmíněný trest. V kauze podvodných losovaček ale spolupracující obviněnou není.

Jak to u soudu vypadalo:

Končí hlavní líčení v případu tzv. karlovarské losovačky.Video: Hanuš Hanslík

Na lavici obžalovaných seděli také Jiří Pilský a Roman Krist známí ze slavné karlovarské losovačky. Při té město Karlovy Vary před deseti lety vybíralo stavitele zimního stadionu. Pilský pořádal losování, Krist losoval. Jméno vítěze lovil v koši tak dlouho, že se smáli i přítomní úředníci a video se záznamem losování, které kdosi vynesl z radnice, dodnes koluje po internetu. Karlovarský případ ale není součástí nyní řešené kauzy.

V kauze podvodných losovaček hrál podle obžaloby zásadní roli počítač. Ten měl nainstalovaný program, který měl náhodně vybírat vítěze výběrových řízení. Jenže program byl podle obžaloby upraven tak, že vybíral předem domluvenou firmu.

Podle policie to mohla skupina udělat až ve čtyřiceti případech, obžaloba ale obsahovala jen jedenáct skutků, k nimž získala důkazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované