Hlavní obsah

Korupce a nelidské zacházení. Vnitro se opřelo do ruského režimu

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Ruský finančník Vitalij Ginzburg.

Reklama

Rusko tlačí na vydání podnikatele Vitalije Ginzburga do vlasti k trestnímu stíhání. České ministerstvo vnitra mu však kvůli jeho obavě o život poskytlo dočasný azyl. V odůvodnění čeští úředníci pranýřují poměry v ruském státě.

Článek

V Rusku je korupce ve všech sférách společnosti, píší úředníci ministerstva vnitra. S tvrdou kritikou ruského režimu a především zacházení s vězni přišli státní zaměstnanci v dokumentu, kterým zdůvodňují azyl pro ruského podnikatele Vitalije Ginzburga.

Jak Seznam Zprávy informovaly začátkem týdnem, Ginzburg získal doplňkovou ochranu na dobu jednoho roku.

V odůvodnění, které mají Seznam Zprávy k dispozici, se mimo jiné píše, že se Česko obává nelidského zacházení s ruskými vězni. Dokument byl vydán několik dní poté, co Rusko uvěznilo opozičního lídra Alexeje Navalného, následně tamní policie začala zatýkat i tisíce demonstrantů na jeho podporu.

Zprávy o ruských represích v posledních dnech ovlivnily také debatu o tom, zda do chystaného miliardového tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech pustit ruské zájemce. Před mocenskými zájmy ruského režimu dlouhodobě varuje i Bezpečnostní informační služba.

Rusové chtějí podnikatele Vitalije Ginzburga vydat, protože jej podezírají, že státu zpronevěřil 1,2 miliardy rublů, a chtějí ho vyšetřovat „doma“. Tomu se ale Ginzburg brání, případ označuje za vykonstruovaný a tvrdí, že mu v ruském vězení půjde o život.

V české vazbě skončil v lednu 2019, kdy ho zatkla policie na ruzyňském letišti. Na Pankráci strávil dva roky, propuštěn byl toto pondělí. České Ministerstvo vnitra mu dalo v jeho obavách za pravdu. V závěru rozhodnutí píše, že podnikateli Ginzburgovi by v případě návratu do vlasti hrozilo „přímé a bezprostřední nebezpečí vážné újmy“.

„Správní orgán je nucen konstatovat, že v případě jmenovaného nelze vzhledem k míře korupce prakticky ve všech sférách ruské společnosti, včetně vězeňského systému, obecně tvrdých podmínek ve věznicích a omezenému přístupu ke zdravotní péči vyloučit nelidské zacházení spočívající právě v omezení či odepření přístupu ke zdravotní péči,“ uvedli pracovníci odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra.

Nebezpečný návrat do vlasti

Vitalij Ginzburg si od začátku procesu stěžoval na zdravotní problémy, které by se mu v ruských podmínkách za mřížemi mohly zhoršit a ohrozit jej na životě. Konkrétně uvedl, že trpí neléčitelným poškozením oka a cystou v plicích.

„Není zaručeno, že by v případě vzniklých zdravotních komplikací, například při plicní embolii, byla pro žadatele dostupná nezbytná lékařská pomoc. Žadatele lze v tomto smyslu považovat za rizikovou či zranitelnou osobu, tedy za osobu, v jejímž individuálním případě by mohlo skutečně v případě návratu do Ruska hrozit nebezpečí vážné újmy dle zákona o azylu, tedy nebezpečí mučení nebo nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání,“ dodalo Ministerstvo vnitra.

Podle ministerských úředníků Rusko neposkytlo české straně dostatečné garance, že by se Ginzburgovi v ruském žaláři dostalo dostatečné zdravotní péče.

„Dle názoru správního orgánu se v případě Vitalije Ginzburga nejedná z hlediska hrozící vážné újmy o možnost čistě hypotetickou, nýbrž o možnost do určité míry reálnou… Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a v jeho konkrétním individuálním případě tak nelze nebezpečí vážné újmy v případě návratu do vlasti vyloučit,“ píše se v rozhodnutí.

Reklama

Doporučované