Hlavní obsah

Korupční aféra v Brně: žalobce odmítl pustit z vazby obviněného, i když měl úmrtí v rodině

Petr Kalášek je jedním z deseti obviněných za zakázky Brna-střed.

Reklama

Ani tragická událost v rodině podle státního zástupce neumožnuje propustit obviněného z vazby.

Článek

V rozsáhlém případu korupce a manipulací s veřejnými zakázkami v Brně odmítl státní zástupce pustit z vazby jednoho z obviněných, i když za žádostí o propuštění stál mimořádný důvod.

Obviněnému, který je vazebně stíhán už více než čtyři měsíce, totiž minulý týden při dopravní nehodě zahynul otec.

„Podal jsem žádost o neprodlené propuštění z vazby, ale vrchní státní zastupitelství to nezajímá,“ sdělil Seznamu advokát obviněného Pavel Hala.

Advokát Hala v červnu popisoval, proč Petra Kaláška tehdy nepustil soud z vazby. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Žalobce vrchního státního zastupitelství Radek Mezlík, který případ dozoruje, potvrdil, že tuto věc řešil a že se zabýval tím, zda je možné obviněného v takovém případě na svobodu pustit.

„Je to bohužel pravda,“ řekl Radek Mezlík Seznamu a přidal vysvětlení, proč žádost navzdory mimořádným okolnostem zamítl: „Sám jsem podrobně studoval zákon o výkonu vazby a bohužel taková možnost tam není upravena.“

„Faktem také je, že na důvody útěkové vazby úmrtí v rodině nemá vliv, v podstatě s nimi nesouvisí, jakkoli se jedná o tragickou situaci,“ doplnil žalobce.

Ten má v řízení pravomoc žádosti o propuštění řešit. V případě, že nevyhověl, lze očekávat, že se advokát obviněného obrátí na soud.

Po březnovém zásahu na brněnských radnicích, ve firmách a bytech bylo ve zmíněném případu obviněno devět lidí (před několika dny policie začala navíc stíhat desátou osobu). Pět obviněných skončilo ve vazbě, ale někteří byli v minulých týdnech propuštěni.

V případě obviněného, o němž nyní rozhodoval státní zástupce, mají vyšetřovatelé obavu, že by mohl uprchnout. „Ti spoluobvinění, co byli propuštěni, mají stokrát vyšší důvod k útěku,“ myslí si však advokát Pavel Hala.

Muž, kterého zastupuje, se podle vyšetřovatelů podílel na korupci jako zástupce firmy, která v systému úplatků a manipulací se zakázkami figurovala. Podle obvinění právě on úplatky „administroval“.

Obviněný však u soudu, který rozhodoval o vazbě, jakoukoliv korupci odmítl. Podle dokumentu, který Seznam získal, řekl, že žádné peníze nevzal a ani je nikomu nepředával.

Reklama

Doporučované