Hlavní obsah

Korupční skandál ohrožuje šéfa Samsungu. Policie chce vysvětlit milionové dary

Šéf Samsungu musí policii vysvětlit, jak firma získávala podporu jihokorejské vlády.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Za zajištění politické podpory své fúze měl Samsung platit přítelkyni prezidentky miliony dolarů.

Článek

Vyšetřování korupční kauzy v jihokorejské vysoké politice zavedlo policii až k vedení společnosti Samsung. Její dědic a viceprezident I Če-jong má policistům vysvětlit podezřelé finanční operace.

Prostřednictvím finančních darů vybraným neziskovým organizacím si měl Samsung zajistit náklonnost Čche Son-sil – ženy, která dlouhodobě přímo ovlivňovala prezidentku Pak Kun-hje, přestože nezastávala žádnou oficiální funkci ve vedení země.

Ovládnout Samsung

Úplatky pro prezidentčinu důvěrnici ve výši 76 milionů korun měly podle vyšetřovatelů I Če-jongovi pomoci ovládnout vedení společnosti. K chystané fúzi dvou divizí Samsungu ale potřeboval politickou podporu, kterou mu měla díky svému vlivu zajistit právě Čche Son-sil.

Firma už dřív uvedla, že zaplatila koně pro dceru Čche Son-sil. Zároveň odmítla, že by si tak získávala přízeň prezidentky. Samsung ale také čelí obvinění, že platil jezdecký trénink dcery prezidentčiny důvěrnice. Kurz absolvovala v Německu. I tento dar v přepočtu za 460 milionů korun měla Čche přijmout výměnou za ovlivňování politiky.

Vedení Samsungu se v uplynulých měsících ohradilo. Firma tvrdí, že sice byla ke kontroverznímu sponzoringu donucena, ale neviděla v něm žádné výhody, a proto ho nepovažuje za úplatek.

Na základě závěrů z výslechu viceprezidenta Samsungu se policie rozhodne, zda bude vyšetřovat kvůli korupci i další lidi z vedení společnosti.

Čche Son-sil je od listopadu ve vazbě a spolu s ní policie vyšetřuje řadu dalších prezidentčiných poradců. Interpol zatkl v Dánsku i její dceru.

Samotnou prezidentku Pak Kun-hje sesadil na počátku prosince jihokorejský parlament. Zda ve funkci zůstane či ne, nakonec rozhodne ústavní soud, který se případem zabývá od začátku ledna a na rozhodnutí má 180 dní. Kauzu provází v Soulu i na dalších místech protesty veřejnosti.

Za odstoupení jihokorejské prezidentky protestoval milion a půl lidí.

I Če-jong je nejvýše postaveným mužem ve společnosti Samsung Electronics. Po smrti svého otce v roce 2014 je považován za ředitele firmy, i když oficiálně zastává pozici viceprezidenta.

Samsung je významnou jihokorejskou společností, která vytváří 17 procent tamního hrubého domácího produktu a celosvětově zaměstnává na půl milionu lidí.

V roce 2015 prodal Samsung 325 milionů chytrých telefonů, čímž na trhu dosáhl podílu 22,4 procenta. V oboru je tak světovou jedničkou, na druhém místě stojí americký Apple a na třetím čínský Huawei.

Reklama

Související témata:

Doporučované