Hlavní obsah

Kosatky se utrhly ze řetězu a ničí lodě. Španělsko zakázalo jachting

Hravé kosatky mají na kontě již několik poničených lodí.Video: twitter.com/salvamentogob

 

Reklama

Španělsko dočasně zakázalo jachting na více než 100 kilometrech svého severozápadního pobřeží. Důvodem jsou kosatky, které se zřejmě nechaly unést a během svých hrátek poničily několik plachetnic.

Článek

Nové omezení, které oznámilo španělské ministerstvo dopravy, se týká plachetnic menších než 15 metrů a mělo by platit od úterý po dobu dalších sedmi dní. Podle úřadů má za úkol ochránit jak jednotlivé lodě, tak i inteligentní mořské savce. Zakázaná oblast by navíc mohla být později rozšířena na základě migračních tras kosatek.

„Střety s kosatkami se většinou týkaly středně velkých lodí do 15 metrů nebo ještě menších. Všechna střetnutí se odehrála v oblasti mezi dvěma až osmi námořními mílemi od pobřeží, zatímco rychlost lodí byla mezi pěti až devíti uzly,“ stojí ve zprávě ministerstva.

Lodě mohou navzdory omezení nadále opouštět přístavy a dostávat se na otevřené moře, a to mezi mysy Prioriño Grande a Estaca de Bares. Nemohou však zůstávat poblíž pobřeží na severozápadním cípu země, informuje agentura AP.

První útok kosatky se odehrál už 19. srpna. Od té doby už ale došlo k poničení několika dalších plachetnic, z nichž některé dokonce potřebovaly asistenci španělské námořní záchranné služby. Kosatky jim totiž během „útoku“ poničily kormidla.

„Nikdy se nedostaneme do hlavy jednomu konkrétnímu zvířeti, ale podle zkušeností si myslíme, že na chování kosatek nebylo nic hrozivého. Nejsme jejich přirozenou kořistí,“ uvedl pro AP biolog Bruno Díaz z Výzkumného ústavu delfínů skákavých. „Baví se a možná se tyhle kosatky bavily právě způsobováním škody.“

Podle Díaze jsou kosatky jako ostatní kytovci, kterými jsou například i delfíni, a rády plavou vedle lodí. Narážení do trupů plavidel je ovšem v případě těchto jedinců ojedinělé, domnívá se tedy, že za způsobenými škodami stojí nějaký „nedospělý teenager“, jehož hraní bylo jednoduše příliš hrubé.

Plachetnice jsou pro kosatky lákadlem zejména kvůli velikosti, vlnám, které způsobují, a minimu znečištění, jež produkují ve srovnání s rybářskými loděmi. V úseku, kde k „útokům“ došlo, se pak kosatky vyskytují kvůli tuňákům, které loví během své cesty z Cádizského do Biskajského zálivu, píše britský list The Guardian. I když jsou v oblasti Galicie kosatky v září viděny běžně, setkání jako tato jsou podle expertů velmi vzácná.

Dosud nebyla hlášena žádná zranění, která by si zmiňované incidenty vyžádaly. Nejhorší ránu tak dostaly jen peněženky námořníků, kteří museli své lodě dát opravit. Jeden z nich se také pro španělskou státní televizi nechal slyšet, že se v blízkosti kosatek bál, jelikož jim jakožto mnohem větším tvorům nemohl nijak zabránit, aby do jeho lodi nenarážely.

Reklama

Doporučované