Hlavní obsah

Loď Crew Dragon úspěšně přistála v Atlantiku. Do kosmu se chystá znovu

Kosmická loď Crew Dragon se po krátkém pobytu ve vesmíru vrátila na Zemi.Video: NASA

 

Reklama

aktualizováno •

Vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX se po nedělním přistání na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátila na Zemi. Cvičný let bez posádky skončil přistáním na padácích v Atlantském oceánu.

Článek

Vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX, kterou vlastní miliardář Elon Musk, se po pětidenním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici vrací na Zemi. Loď hladce přistála na padácích ve vodách Atlantského oceánu nedaleko Floridy.

Právě návrat je podle zakladatele a šéfa SpaceX Elona Muska nejobtížnější část cesty. „Hypersonický návrat mi pravděpodobně dělá největší starost,“ prohlásil Musk několik hodin po startu mise s odkazem na žhavý sestup zemskou atmosférou při rychlosti tisíc kilometrů v hodině.

Kosmická loď Crew Dragon se po krátkém pobytu ve vesmíru vrací na Zemi.Video: Filip Kalčák, AP

Raketa Falcon 9 vynesla loď z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě do kosmu 2. března. Stroj se po zhruba 27hodinovém letu v automatickém režimu připojil k vesmírné stanici.

Na místo dopravil téměř 200 kilogramů nákladu. Kromě něj vezl také figurínu opatřenou množstvím senzorů, které zjišťovaly, jaká by byla cesta v Crew Dragon pro skutečnou posádku.

Pokud nynější první test bez posádky dopadne dobře, mohl by se Crew Dragon znovu vydat na orbitální komplex zřejmě v červenci při druhém testovacím letu. Ten by už absolvovali dva astronauti.

Pokud se tak stane, bude úspěšně završena první zkušební mise na oběžné dráze, která je součástí dlouhodobé snahy amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) obnovit lety lidí do vesmíru americkými dopravními prostředky.

Američané od ukončení letů raketoplánů v roce 2011 dopravují své astronauty do vesmíru na palubě ruských lodí Sojuz. Zatím jediný zádrhel kolem spolupráce NASA a SpaceX nesouvisí přímo s výkonem lodě Crew Dragon, nýbrž s Muskem. Musk musel v minulosti projít bezpečnostní prověrkou, neboť jeho společnost je oprávněna k vypouštění vojenských špionážních satelitů.

Média ovšem ve čtvrtek informovala, že Muskova prověrka nyní prochází revizí. Důvodem je podle Reuters událost z loňského září, kdy americký miliardář během živě vysílaného rozhovoru s komikem Joem Roganem mimo jiné kouřil marihuanu. Pentagon jistou dobu po událostech s marihuanou zahájil prověřování incidentu, řekl americký činitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované