Hlavní obsah

Kosmonauti, kteří nouzově přistáli, se pokusí o nový start na jaře

Sestřih neúspěšného startu rakety Sojuz.Video: Marek Baloun, Youtube.com

 

Reklama

Americký astronaut Nick Hague a ruský kosmonaut Alexej Ovčinin ve čtvrtek museli se Sojuzem nouzově přistát kvůli poruše rakety. Druhou šanci by mohli dostat za půl roku. Ve hře je možnost, že ISS bude měsíce bez posádky.

Článek

Kosmonauti ze čtvrtečního nezdařeného startu ruské kosmické lodě Sojuz MS-10 poletí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) znovu. Podle agentury Reuters to oznámil šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Hague s Ovčininem by mohli vzlet opakovat na jaře. Rusko mezitím pozdrží všechny lety.

Start lodě Sojuz MS-10 se dvěma novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice se ve čtvrtek nezdařil kvůli technickým problémům nosné rakety. „Hlavním důvodem nehody byla kolize části prvního stupně rakety s druhým stupněm," citovala agentura TASS vysokého představitele agentury Roskosmos Sergeje Krikaljova.

„Při incidentu byl evidentně poškozen dolní díl druhého stupně rakety, nastala odchylka od běžné dráhy letu a automaticky se aktivoval záchranný systém, díky němuž se loď Sojuz MS-10 s astronauty vrátila po balistické dráze na Zemi,“ dodal Krikaljov. Astronauti v pořádku přistáli v Kazachstánu. Oba muži strávili noc v bajkonurské nemocnici na pozorování a v pátek odletěli do Hvězdného městečka u Moskvy, které je hlavním ruským výcvikovým střediskem pro kosmonauty.

Rusko po čtvrteční havárii pravděpodobně pozdrží nepilotované, stejně jako pilotované, lety k ISS. „Za těchto podmínek (příčina nouzového návratu, pozn. red.) jsou pilotované lety v zájmu zajištění bezpečí posádek zastavené do konce vyšetřování,” uvedl ruský vicepremiér Yuri Borisov.

Na vesmírné stanici je aktuálně tříčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Auňónová Chancellorová a Němec Alexander Gerst. Na Zemi se podle původního plánu mají vrátit v prosinci, je však možné, že tam zůstanou minimálně do ledna. Podle obou států je ve hře i možnost, že ISS bude nějaký čas bez posádky.

Ke stanici má podle plánu 31. října odstartovat nákladní loď bez posádky Progress. Ta má vynést do kosmu potraviny a další zásoby. Její start nyní závisí na rychlosti ustanovení vyšetřovací komise a samotného vyšetřování. Podle Moskvy je ale na ISS dostatek potravin až do dubna.

Reklama

Doporučované