Hlavní obsah

Kosovo zatklo a vyhostilo srbského vyjednavače. Policisté použili slzný plyn a zábleskové granáty

Kosovská policie zatkla srbského vyjednavače, použila slzný plyn.Video: AP

 

Reklama

Kosovští policisté na severu země zatkli srbského vyjednavače Marka Djuriće, který vstoupil na území země bez potřebného povolení.

Článek

Kosovská policie zatkla na severu země srbského vyjednavače Marka Djuriće, který je hlavním představitelem Srbska při jednáních s Kosovem, které zprostředkovává Evropská unie. Djurić přijel do Kosova jako součást neoficiální srbské delegace, jež ke vstupu na kosovské území nedostala potřebné povolení.

Djuriće policisté po zatčení v Mitrovici převezli do Prištiny, v hlavním městě Kosova byl pak propuštěn a následně vyhoštěn ze země. Zatčení srbského představitele vyvovalo v Mitrovici protesty početné srbské menšiny. Policisté proti demonstrantům použili slzný plyn a zábleskové granáty.

Stovky protestujících se shromáždily před budovou, ve které diplomaté jednali o zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.

Podle agentury Reuters souviselo neudělení povolení ke vstupu na území Kosova s Djurićovými nacionalistickými výroky z minulosti. Společně s Djurićem přijeli do Kosova také srbský ministr obrany, ministr kultury a poradce srbského prezidenta Aleksandara Vučiće.

Povolení ke vstupu do Kosova musí od vlády v Prištině získat každý srbský představitel. Bělehrad ale předem oznámil, že se zákazem řídit nebude.

Srbsko zásah kosovské policie označilo za provokaci. „Brutální zásah policie je překvapivý, možná chtějí vyvolat srbskou reakci,” řekl Milovan Drecun, který stojí v čele srbské parlamentní komise, jež má na starosti vztahy s Kosovem.

Srbská média uvedla, že srbský prezident Vučić incident probere se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Rusové ve sporu podporují srbské zájmy. Vučić v televizním vystoupení později označil Kosovo za teroristický a vymyšlený stát. Priština podle něj neměla právo Djuriće vyhostit jen kvůli tomu, co si Djurić myslí o legitimitě kosovské samostatnosti.

Podle kosovské strany byla Djurićova přítomnost na severu země porušením dohod, které zprostředkovala Evropská unie.

Zatímco Evropská unie se snaží nasměrovat Srbsko a Kosovo ke kompromisu v několika sporných bodech, napětí mezi oběma zeměmi se v posledních měsících zvýšilo. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová minulý týden pozvala Vučiče a jeho kosovského protějška Hashima Thaçiho do Bruselu, aby hovořili o „přípravách obsáhlé dohody o normalizaci (bilaterálních) vztahů”.

Nejnovější incident na hranicích, které kontrolují vojáci pod velením NATO od intervence v roce 1999, jejímž cílem bylo ukončit krvavé útoky Srbů na albánské separatisty, není jediným svého druhu. Loni v lednu kosovské úřady na hranici zastavily vlak, který měl být prvním spojem mezi Bělehradem a Mitrovicí od války v letech 1998-1999.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008, Bělehrad ji ale neuznává a nadále chce mít vliv v regionech s výraznou srbskou menšinou, její většina žije na severu Kosova.

Reklama

Související témata:

Doporučované