Hlavní obsah

Kostel je spíš hobby, říká kněz, který učí děti bojová umění

Ukrajinský ortodoxní kněz učí bojové umění.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kněz chce děti udržet od cigaret, alkoholu a „ulice“. Některé mohou trénovat zdarma, pokud pocházejí z chudých rodin, které by si trénink nemohly dovolit zaplatit.

Článek

Když ortodoxní kněz Andryj Korobkov neslouží mši ve svém malém kostele na západě Ukrajiny, věnuje se místní komunitě trochu jiným způsobem – učí děti bojovým uměním. „Kostel je pro mě spíš hobby, bojová umění jsou mým zaměstnáním,” říká Korobkov. „Byl jsem mistrem Ukrajiny v sambo v roce 1998. A stále se ještě účastním turnajů.”

120 dětí a mladistvých jsou členy Korobkových klubů ve třech městech. Někteří z jeho studentů jsou hluší a například děti, které pocházejí z chudých rodin, tu mohou trénovat zdarma.

„Cílem je dostat tyto děti z ulice – dostat je dál od cigaret a alkoholu. Aby věděly, že jsou součástí týmu, rodiny a že jsou tady jiné autority než ulice, kam si mohou dojít pro radu. To je ten nejdůležitější cíl,“ tvrdí ortodoxní kněz.

Pro Korobkova totiž není kostel a klub bojových umění zas tak odlišný. U obou je jejich největší hodnotou, že spojují lidi.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované