Hlavní obsah

Kosti nalezené ve 40. letech na ostrově v Tichém oceánu nejspíše patřily pohřešované americké pilotce Earhartové

Kosti nalezené na ostrově v Pacifiku nejspíš patřily Earhartové.Video: AP

 

Reklama

Vědci vyvrátili zjištění ze 40. let, že kosti nalezené na ostrově Nikumaroro byly mužské. Pravděpodobně se jednalo o pozůstatky letkyně, která záhadně zmizela v roce 1937.

Článek

Americká letkyně Amelie Earhartová, která záhadně zmizela při pokusu obletět svět v roce 1937, pravděpodobně zemřela na ostrově Nikumaroro v Tichém oceánu. Vyplývá to ze zjištění vědců z floridské a tennessijské univerzity, již své závěry zveřejnili v americkém odborném žurnálu Forensic Anthropology, o kterém informoval zpravodajský web BBC.

„V současnosti se domníváme, že tyto kosti mohly být pozůstatky Amelie Earhartové,“ píše vedoucí výzkumu Richard Jantz ve zprávě, jejíž závěr je, že kosti patřily nadprůměrně vysoké europoidní ženě, kterou pilotka byla.

Tým vědců porovnával data o rozměrech 13 kostí nalezených na ostrově v roce 1940 s tělesnou konstitucí letkyně, kterou odvodil z fotek a řidičského a leteckého průkazu. Nešlo tedy o fyzickou analýzu kostí, ty se nedochovaly.

Studie vyvrací zjištění ze 40. let, že šlo o mužské kosti. Autoři to odůvodňují tím, že tehdy byla forenzní osteologie, tedy nauka o kostech, teprve v začátcích, a proto byl tehdejší závěr nesprávný. Nyní pro porovnání dat použili moderní počítačový program široce rozšířený mezi forenzními antropology.

Earhartová spolu s navigátorem zmizela během letu nad Pacifikem v roce 1937. Mnoho teorií se snažilo osvětlit jejich zmizení. Podle aktuálních poznatků zemřeli jako trosečníci po několika týdnech nebo měsících života na ostrově Nikumaroro.

Americká pilotka byla první ženou, která v roce 1928 přeletěla Atlantský oceán a v době svého zmizení byla jednou z nejznámějších žen na světě. Často je označována za průkopnici ženské emancipace. Společnost Mattel u příležitosti Mezinárodního dne žen uvedla na trh panenku Barbie, jejíž předlohou je právě Earhartová.

Reklama

Doporučované