Hlavní obsah

Lego se změní. Teď přemýšlí, jak kostičky z odpadu nabarvit

Foto: Lego Group

Lego zatím umí vyrobit šedivé kostky z použitých „petek“. Do roka jim chce dát barvy.

Reklama

Dánský hračkář Lego se pochlubil prvním prototypem kostek pro své stavebnice, které nebudou vyráběny z nových plastů. Materiál pochází z vyhozených PET lahví.

Článek

Po třech letech vývoje má firma Lego prototyp nových kostek. Z jedné staré PET lahve jich dokáže vyrobit deset o velikosti 2×4. Je to další milník na cestě k výrobě stavebnic z alternativních materiálů.

Už od roku 2018 globální hračkářská firma přidává do stavebnic krajinné prvky (například stromy a keře) vyráběné z bioplastu z cukrové třtiny. Vývoj recyklovaných kostek, které jsou pevnější a barevnější, byl ale mnohem náročnější. Lego testovalo kolem 250 různých variant materiálů PET a stovky dalších alternativ.

Výsledkem je nový materiál, který by měl v budoucnu nahradit všechny kostky vyráběné v současnosti z nových plastů. Roztavené a vyčištěné vločky ze starých „petek“ musela firma namíchat se zpevňujícími přísadami tak, aby kostky neztratily svojí pevnost a daly se snadno a opakovaně rozložit a složit.

„Největší výzvou na naší cestě k udržitelnosti je vývoj a inovace nových materiálů, které jsou stejně odolné, pevné a kvalitní jako naše stávající kostky – a hodí se k prvkům Lego vyrobeným za posledních 60 let. Tento prototyp představuje pokrok, kterého jsme dosáhli,“ uvedl Tim Brooks, viceprezident Lego Group pro udržitelnost.

Prototyp nových kostek je zatím největším krokem společnosti v rámci vývoje nových materiálů. Firma do nich investuje 400 milionů dolarů, tedy více než 8,5 miliardy korun, a slibuje, že celé stavebnice budou obsahovat díly z recyklovaných nebo obnovitelných zdrojů.

Vyhráno však ještě nemá. Bude trvat ještě minimálně rok, než zákazníci po celém světě budou moci novinku vyzkoušet. Momentálně je ve fázi, kdy vymýšlí, jak šedivé kostky nabarvit. Dalším krokem bude zapojení nového materiálu do masové výroby.

Překážka, kterou tým sto padesáti zaměstnanců Lego teď musí překonat, leží především v laboratoři, a ne v byrokracii. Recyklovaný materiál, který pochází od dodavatelů v USA, už získal razítka od důležitých institucí, které ověřují obsah a kvalitu recyklátů – Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Čím dál více dospělých si uvědomuje, že hraní si je nedílnou součástí celého života a pomáhá rozvíjet klíčové schopnosti a dovednosti.
Adriana Jahňáková, generální ředitelka Lego pro ČR a SR

V rámci své strategie udržitelnosti dánská společnost loni oznámila, že od roku 2021 začne nahrazovat jednorázové plastové pytlíky v krabicích papírovými sáčky. Ty by měly současné obaly nahradit do pěti let.

Dřívější pokusy

V roce 2018 začala firma vyrábět krajinné prvky z biopolyethylenu získaného z cukrové třtiny z udržitelných zdrojů. Materiál je vhodný pro výrobu menších a měkčích dílků, jako jsou stromy, větve, listy a doplňky pro minifigurky. Pro výrobu tvrdších a pevnějších prvků, jako jsou kostky, je však nepoužitelný.

Legu se navzdory pandemii loni výrazně dařilo. Prodeje ve srovnání s rokem 2019 vzrostly o 21 procent. Za celý rok firma utržila z prodeje stavebnic a také licencí 43,7 miliardy dánských korun, tedy přes 149 miliard českých korun. Čistý zisk společnosti se zvýšil o 19 procent na 9,9 miliardy dánských korun (33,9 miliardy Kč).

Koronakrize přivedla k hraní s Lego kostkami také více dospělých, na které se firma chce více zaměřit. Zájem byl i o dražší sběratelské stavebnice. Dražší kousky tvořily podle generální ředitelky pro Česko a Slovensko Adriany Jahňákové 75 procent růstu celé firmy v loňském roce.

„Čím dál více dospělých si uvědomuje, že hraní si je nedílnou součástí celého života a pomáhá rozvíjet klíčové schopnosti a dovednosti. Vedle stabilního primárního cíle, kterým jsou stavebnice pro děti, tak proto v příštím roce obrátíme pozornost i k dospělým stavitelům,“ uvedla Jahňáková v prosinci pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované