Hlavní obsah

Kotleba jen sliboval, o kraj se ale nestaral, říká nově zvolený hejtman Lunter

Rozhovor s Jánem Lunterem, novým hejtmanem Banskobystrického kraje.

 

Reklama

V sobotních slovenských krajských volbách v Banské Bystrici porazil dosavadního župana a extremistu Mariana Kotlebu.

Článek

Slovenský prezident Kiska o jeho vítězství řekl, že Lunterovi voliči vyhnali fašistu z čela Banskobystrického kraje. Úspěšný podnikatel a majitel továrny na výrobu vegetariánského jídla Ján Lunter se stal novým županem. „Porazil jsem cestu, která nikam nevedla. Kotleba chce něco jiného než demokracii, lidem v kraji vůbec nepomohl,“ říká v dnes natočeném rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Lunter krátce po svém vítězství oznámil, že jeho prvním krokem ve funkci bude vyvěšení vlajky EU na budově krajského úřadu.

„Je to reakce na směřování Mariana Kotleby a na to, kam se snaží naši republiku posunout. Jeho cesta je o izolaci. To, že sundal vlajku EU ze sídla kraje, je znak jeho aktivit. Chce něco jiného, než je demokracie. Chce nás z EU posunout pryč. Pokud by měli v parlamentu převahu lidé jako je pan Kotleba, tak bychom vystoupili z EU a NATO. To pro nás není cesta,“ upřesňuje své výroky v rozhovoru.

„Hlavním problémem je, abychom lidem ukázali, že politika není pouze to, co jsme zažili dosud. Pan Mečiar nám slíbil za dva roky Švýcarsko. To byla první lež. Lidé reagovali frustrací. Lidem vadí nesplněné sliby a hašteření politiků v parlamentu. Politici začínají novou kampaň hned po skončení voleb. Neumí se dohodnout na dobrých řešeních. Je tam silná korupce vlevo i vpravo. Lidé pak hledají naději v iluzi, že nové směřování země a politiky jim pomůže,“ říká o voličích Mariana Kotleby nový župan Lunter.

Poražený hejtman Kotleba za čtyři roky podle Luntera lidem skutečně nepomohl: „To, že chodí na náměstí, kde se vyhraňuje proti romským spoluobčanům, tak to lidem nepomáhá. Nedal jim práci. Přišli jsme o peníze z evropských fondů.“

Úspěšný podnikatel podle svých slov neplánuje řídit kraj jako firmu. Politika podle něj nemůže být o zisku. Některé principy řízení firmy si ale dokáže představit i v novém úřadě. Tam by si rád přivedl i svého syna.

„Chtěl bych mít při sobě svého syna Ondřeje, který vystudoval politologii na Masarykově univerzitě a založil server Demagog.cz. Potřebuji člověka, kterému důvěřuji. Může být placen i z peněz kraje,“ dodává nově zvolený župan.

Reklama

Doporučované