Hlavní obsah

Kotleba se inspiroval v Česku. Fascinovalo ho, jak lidé ze sídliště podporují extremisty, říká novinář

Kotleba nesplnil téměř nic, říká slovenský novinář Daniel Vražda.Video: Filip Horký

 

Reklama

Slovensko má za sebou regionální volby. V nejvíce sledovaném souboji prohrál v Banskobystrickém kraji dosavadní župan Marian Kotleba s podnikatelem Jánem Lunterem.

Článek

Vůdce slovenské ultrapravice Marian Kotleba sice v sobotních přímých volbách banskobystrického hejtmana (župana) utrpěl jasnou porážku a ztratil po čtyřech letech hejtmanský post, jeho politické ambice ale nekončí.

„Slováci by měli mít z Kotleby obavy a přemýšlet nad tím, co tento člověk představuje a jaký je jeho mentální svět a rozměr,” říká slovenský novinář Daniel Vražda o politikovi, který je jako lídr Lidové strany Naše Slovensko také poslancem Národní rady Slovenské republiky.

„Momentálně nemá Kotleba žádnou moc. Jeho cílem je dostat se k takovému počtu poslanců, aby bez něho nebylo možné sestavit vládu. Kotleba je vytrvalý, on si na to počká,“ popisuje politickou motivaci slovenský novinář  Vražda.

Video: Příběh z voleb. Proč staří plakali, když mladí volili Kotlebu

Obec na Slovensku téměř vyvraždili nacisté, dnes v ní boduje Kotleba.Video: Filip Horký

Dodává, že Kotleba je pro skutečnou extrémní pravicovou scénu na Slovensku nepřijatelný, protože se stal součástí systému.

Řada Kotlebových voličů přiznává mimo záběr kamer, že jsou frustrovaní vývojem na Slovensku. Politika je přestala zajímat. V kraji je trápí nízké mzdy a odchod řady mladých lidí ze země.

Pro kariéru Mariana Kotleby hrály významnou roli protiromské protesty na sídlišti Janov v českém Litvínově.

„Kotleba do té doby mluvil o Tisovi. Občas se na výročí objevil na hřbitově, kde bylo patnáct, možná dvacet lidí. Pak přišel Janov, kde se střetl se svým mentálním druhem Vandasem. Na vlastní oči tam viděl, jak obyčejní lidé reagují na české extremisty, když se použijí ta správná slova. Neoznačíme jednotlivé grázly, ale označíme celou skupinu. Označíme je za cikánské teroristy, jak to používal pan Vandas. Kotleba najednou viděl, že to funguje,“ popisuje novinář Vražda okamžik, který změnil Kotlebovu politiku.

Jaké ambice má Marian Kotleba? Změní na nich něco prohra ve volbách? Je skutečným nebezpečím? Kdo jsou jeho voliči a v čem je Kotlebovo kouzlo? Podívejte se na rozhovor Filipa Horkého s novinářem a autorem knihy o Kotlebovi Danielem Vraždou v úvodu tohoto článku.

Video: První hodiny po volbách. Voliči přinesli krabice, aby si Kotleba rychle sbalil

Kotleba prohrál, voliči mu přinesli před úřad krabice, aby se rychle zabalil (autor fotky: David Ištok/Aktuality.sk).

Reklama

Související témata:

Doporučované