Hlavní obsah

Kotlebovci se rozhádali, známým tvářím vadí vůdcovský styl vedení

Foto: Profimedia.cz

Milan Mazurek (vlevo) končí ve vedení LSNS Mariana Kotleby (vpravo).

Reklama

Vedení slovenské krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko se rozpadá. Krátce po sobě odešly z předsednictva tři známé tváře. Vadí jim, že si Marian Kotleba upevnil pozici.

Článek

Po stranickém předsedovi Marianu Kotlebovi jde asi o nejznámější tvář extremistické LSNS. Poslanec Milan Mazurek se dostal do povědomí v Česku poté, co kvůli odsuzujícímu rozsudku za hanobení národa, rasy a přesvědčení přišel o poslanecký mandát. V roce 2016 totiž mluvil v živém rozhlasovém vysílání o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmínil se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty.

Reportáž z loňského mítinku LSNS, na kterém vystoupili Mazurek a Uhrík.

Mandát poslance pak ve volbách loni v únoru získal za LSNS znovu. V neděli ale oznámil, že v předsednictvu strany končí. Společně s ním odchází i místopředseda a europoslanec Milan Uhrík a následně také mluvčí strany Ondrej Ďurica.

Trojici se nelíbí nedávná změna stanov, která změnila způsob fungování předsednictva a Marianu Kotlebovi dala prakticky všechny kompetence. „Z praktického hlediska tak předsednictvo ztratilo význam a stalo se jen čistě formálním orgánem,“ napsal na sociálních sítích Mazurek.

Foto: Profimedia.cz

V popředí Milan Mazurek, vlevo Marian Kotleba.

Mazurek se podle svých slov neměl šanci ke stanovám vyjádřit a ovlivnit jejich obsah. „Tak jako vždycky vystupuji proti totalitním praktikám (premiéra) Igora Matoviče, tak nemůžu být zticha ani teď. Bylo by to pokrytecké,“ kritizoval Kotlebův postup jeho poslanec. Mazurka a europoslance Uhríka pak o den později následoval mluvčí LSNS Ďurica. I on zůstává poslancem. Ďurica je známý jako bývalý zpěvák neonacistické kapely Bílý odpor.

Skončí Kotleba ve vězení?

Denník N upozorňuje, že trojici posílení kompetencí stranického předsedy zaskočilo i přes to, že se Kotleba nechal v minulosti oslovovat jako „vůdce“. Kotlebu soud loni v říjnu nepravomocně odsoudil na čtyři roky za propagaci fašismu. Lidem totiž ještě jako banskobystrický hejtman rozdával šeky s čísly s nacistickou symbolikou. Věc bude řešit nejvyšší soud, a pokud rozsudek potvrdí, Kotleba přijde o mandát poslance stejně jako v minulosti Mazurek.

Právě hrozba ztráty pozice kvůli rozsudku nad Kotlebou je podle šéfredaktora serveru Aktuality.sk Petera Bárdyho pravý důvod kroku Mazurka, Uhríka a Ďurici. Nejde o podle něj „nedemokratičnost“ uvnitř vůdcovské strany, ale mocenský souboj. Po odchodu trojice totiž ve vedení zůstává jen Kotleba a jeho věrný místopředseda Miroslav Suja, který by se v případě Kotlebova odsouzení o stranu „staral“. Zbytek členů popisuje Bárdy jako politické „nounejmy“ zavázané Kotlebovi za to, že díky němu mají dobře placené pozice.

„Štěpení kotlebovců je bezpochyby dobrá zpráva pro demokratickou část společnosti, protože jejich mocensko-byznysové neshody mohou nakonec vést k politickému oslabení. A konec rasistů v parlamentu by byla výhra,“ píše Bárdy.

Poslechněte si, jak to loni znělo na mítinku kotlebovců:

Plán změn na prokuratuře

Ve slovenských médiích rezonuje v těchto dnech i další téma spojení s LSNS. Deník SME upozornil, že nový generální prokurátor Maroš Žilinka zvažuje konec protiextremistického oddělení prokuratury. Ta by se odehrála v rámci reorganizace prokuratury a znamenala by, že by se extremistickými činy zabývalo méně vyšetřovatelů.

Vedoucí oddělení Tomáš Honz přitom upozorňuje, že v poslední době útoků extremistů přibývá. „Aktivita extremistů na sociálních sítích roste, život se přesouvá na internet, uvedené aktivity je potřeba sledovat a postihovat, aby se nevymkly kontrole,“ napsal Honz. Sám generální prokurátor Žilinka označil věc za spekulaci.

Honzovo oddělení stojí za obžalobou několika členů LSNS včetně Kotleby. Krátce byl kvůli obhajobě rasistických výroků stíhán i expremiér a předseda strany Směr Robert Fico.

Reklama

Doporučované