Hlavní obsah

Kotlíkové dotace ovládla skupina podvodníků. Jejich roboti vyčerpají žádosti během vteřin

Foto: ČTK

Takto čekali lidé na kotlíkové dotace před úřadem Středočeského kraje.

Reklama

Skupina podvodníků využívá takzvané roboty, tedy programy, které dokážou online žádost vyplnit a podat během několika málo vteřin. Díky tomu předběhnou běžné žadatele, informoval deník Mladá fronta Dnes.

Článek

Například na severní Moravě v květnu rozdělil kraj 380 milionů za pouhých 54 vteřin. Jihočeský krajský úřad tento týden vypozoroval, že ze stejné adresy počítače běh pár vteřin dorazily desítky různých žádostí. Systém kvůli tomu zkolaboval a na stránky kraje už se nedostal nikdo.

„Potíže způsobil enormní zájem žadatelů a využití robotů a jiných programovatelných aplikací,“ vysvětlil kraj. To samé řekli i úředníci. „Na web se nemůžeme přihlásit ani my,“ sdělili MF Dnes.

Po několika dnech se Jihočeský kraj za chyby na své straně omluvil a tvrdil, že soutěž je spravedlivá. Problémy s funkčností internetových stránek totiž měli všichni. Řada lidí to však odmítá a stěžují si na ministerstvu životního prostředí, Státním fondu pro životní prostředí i na policii.

Jiné kraje už s podobnými podvodníky mají své zkušenosti. Formuláře jim často chodily z jedné adresy a jednalo se o duplicitní žádosti.

„Ty žádosti přišly ve velice krátkém čase, konkrétně v pár sekundách, kdy by člověk určitě nestihl vše naklikat tak rychle. Myslíme si, že to byli roboti, ale nemůžeme to dokázat,“ říká například vedoucí odboru řízení dotačních projektů středočeského krajského úřadu Jaroslav Cingr.

Podvodníci nabízejí lidem na internetu různé služby za 10 procent z dotace. Při maximální částce 127 tisíc tak dostanou za nelegální výpomoc skoro 13 tisíc.

Reklama

Doporučované