Hlavní obsah

Kouč Arsenalu má Čechovu rozlučku ve svých rukách. Ale jak se vůbec zrodil generační supertalent?

Petra Čecha čeká poslední profesionální zápas v kariéře.Video: Jakub Burian, AP

 

Reklama

Velká osobnost českého fotbalu zakončí sportovní kariéru proti klubu, ve kterém se vypracoval mezi ty vůbec nejlepší ve svém řemesle. Gólman Arsenalu Petr Čech se rozloučí ve finále Evropské ligy proti Chelsea.

Článek

Ještě jeden zápas. Petra Čecha čeká večer derniéra a rovnou ve finále Evropské ligy. Osud mu navíc do cesty postavil londýnskou Chelsea. Tedy klub, díky kterému se stal slavným po celém světě. Vždyť s Blues dokázal vyhrát všechno, včetně ušatého poháru pro vítěze Ligy mistrů.

„Dostat se v posledním zápase do finále evropského poháru a hrát proti klubu, ve kterém jsem dlouho působil, vyhrál s ním všechny možné trofeje a lámal rekordy, to je trochu hříčka osudu,“ usmíval se Čech poté, co do finále Evropské ligy postoupily Arsenal i Chelsea.

Jenže ani těsně před finálovým zápasem není jisté, zda se Čech se svou perfektní kariérou rozloučí přímo na hřišti. Český gólman dosud dostával v Evropské lize přednost před svým německým konkurentem Berndem Lenem, který zase chytal zápasy v Premier League. Jak bude vypadat finálová sestava Arsenalu v Baku, každopádně musí určit trenér týmu Unai Emery.

„Chci pro Petra něco udělat. A je jedno, zda bude chytat, nebo bude náhradníkem. Nicméně hráčům řeknu základní sestavu až v den zápasu,“ vysvětloval Unai Emery na úterní předzápasové tiskové konferenci.

Anketa

Bude Petr Čech chytat finále Evropské ligy proti Chelsea?
Ano
82,6 %
Ne
17,4 %
Celkem hlasovalo 1053 čtenářů.

Sedmatřicetiletý gólman, který má za sebou více než dvacet let v profesionálním fotbale, ale s kariérou končit ještě zdaleka nemusel. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes přiznal, že měl několik nabídek z Anglie, Francie, Švýcarska, nebo dokonce Spojených států amerických.

„Cítím, že tělo se v tomhle tempu a nasazení blíží svému limitu. Nechtěl jsem se dočkat rána, kdy vstanu a řeknu si: Sakra, já nemůžu dojít ke stolu,“ vysvětlil svůj konec Čech pro MF Dnes.

Plzeňský rodák ale bez práce nejspíš dlouho nezůstane. Na britských ostrovech se už minulý týden psalo, že se Čech po konci kariéry stane sportovním ředitelem Chelsea. Informaci přinesla televizní stanice Sky Sports. A právě tato zpráva vyvolala rozpaky mezi fanoušky Kanonýrů, tedy mezi příznivci Arsenalu.

„Když neumíš přeložit článek z češtiny do angličtiny, tak o tom netweetuj,“ reagoval Čech na anglického novináře, který napsal, že podle Čecha je mnohem větším favoritem finále Chelsea, a to díky vítězné mentalitě, kterou Arsenal postrádá. Nicméně rekordman Premier League nic takového pro česká média neřekl.

„Navzdory zprávám v médiích se o své budoucnosti rozhodnu až po posledním zápase kariéry. Nyní se soustředím pouze na to, abych vyhrál s Arsenalem Evropskou ligu,“ uklidnil Čech fanoušky Kanonýrů. Právě tento vzkaz reflektuje, jakým je český gólman profesionálem.

Musíme se vrátit o dvacet let zpátky, abychom pochopili, jak moc je Petr Čech výjimečný. Už na jaře 1999 si byl agent Pavel Zíka jistý, že zastupuje generační supertalent.

„Ten kluk je opravdu zázrak. Má ideální fyzické parametry. Ale ještě větší potenciál nosí v hlavě. Propojení mimořádného talentu a inteligence v té míře, jakou vidím u něj, je ve fotbale natolik unikátní, myslím celosvětově, že jsem si na milion procent jistý, že tenhle kluk rozbije bank. Půjde až na ten nejvyšší level!“

A o necelý půlrok později už rodák z Plzně chytal ligu za Blšany. „Přestoupit z Viktorie Plzeň do Blšan patřilo k nejlepším rozhodnutím mého života. Nemyslím si, že bych v Plzni dostal šanci,“ vyprávěl Čech před devíti lety pro Český rozhlas. Mimochodem, Viktoria v létě roku 1999 pustila mladého gólmana do Blšan za 350 tisíc korun.

Právě během angažmá ve vesničce o tisícovce obyvatel v Ústeckém kraji se mladý gólman vypracoval v elitního brankáře, připravovaného pro reprezentaci a zahraniční angažmá. „Měli jsme nejnižší rozpočet i platy v celé lize, o klub se museli starat všichni, bylo to takové domácké, rodinné. To když se pak člověk dostane do klubu, který je po všech stránkách skvěle zajištěný, tak si všeho víc váží,“ dodal posléze Petr Čech.

Jen o dva roky později, konkrétně v roce 2001, se tehdy devatenáctiletý brankář dostal do největšího českého klubu. Sparta za něj Blšanům zaplatila téměř 30 milionů korun. Už jako brankář Letenských potom Čech vyhrál v roce 2002 mistrovství Evropy do 21 let, i tím si otevřel cestu do zahraničí.

Mimochodem Sparta vydělala na přestupech Petra Čecha více než 90 milionů korun, protože francouzské Rennes za něj zaplatilo po zmíněném Euru do 21 let 122 milionů korun. Čech může navíc svému bývalému klubu pomoci i v posledním zápase kariéry. „To by byla dokonalá tečka. Pohár s Arsenalem, jeho posun do Ligy mistrů – a navíc Spartě zajistit přímo Evropskou ligu,“ přeje si Čech.

Trofeje Petra Čecha

Liga mistrů: 2012 (Chelsea)

Evropská liga: 2013 (Chelsea)

Premier League: 2005, 2006, 2010, 2015 (Chelsea)

FA Cup: 2007, 2009, 2010, 2012 (Chelsea), 2017 (Arsenal)

Anglický ligový pohár: 2005, 2007, 2015 (Chelsea)

Anglický superpohár: 2005, 2006, 2009, 2010 (Chelsea), 2016, 2018 (Arsenal)

Mistrovství Evropy do 21 let: 2002 (zlato)

Mistrovství Evropy: 2004 (bronz)

Žebříček nejlépe vydělávajících českých sportovců v loňském roce - na vrcholu je Petr Čech.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Během závěrečné sezony si Čech zachytal i proti Rennes, tedy dalšímu z jeho bývalých zaměstnavatelů. No a v osmifinále Evropské ligy měl Arsenal po úvodní porážce 1:3 namále. „Kouč Emery mě před zápasem vyzval, ať promluvím. Řekl jsem: Pánové, jestliže to má být můj poslední zápas v kariéře, tak ať stojí za to! Kdybychom vypadli, tak si musím být jistý, že jsme měli jen smůlu,“ vyprávěl pro MF Dnes Čech těsně před dnešním finále.

Absolutní vrchol Čechovy poslední profesionální sezony ale přijde až dnes od 21:00 v Baku proti Chelsea. A kdo ví, možná rozhodne i Čechův proslov v kabině před posledním zápasem jednoho z nejlepších českých brankářů historie.

Reklama

Doporučované