Hlavní obsah

Koukněte na výplatnici. 30 tisíc měsíčně dělí Česko na bohatší a chudší část

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pohled do nové statistiky o vývoji mezd: blíží se vrchol růstu výdělků, příští rok už peníze na výplatnicích nebudou přibývat tak rychle jako letos.

Článek

Nejnovější údaje o mzdách rozdělily Českou republiku na dvě pomyslné části: lépe a hůře placenou. Ukazuje se, že hranice dělící Česko na bohatší a chudší leží těsně pod 30 tisíci korunami hrubého měsíčně.

Medián – hodnota, která úroveň výdělků popisuje věrněji než průměr – stoupl ve druhém čtvrtletí roku na 29 127 korun, uvedl Český statistický úřad.

Pokud škrtneme oba extrémy – nejhůře placené lidi v pohostinství nebo úklidových firmách a na druhé straně stotisícové a vyšší platy generálních manažerů – vejdou se nyní Češi mezi 14 955 až 55 259 korun měsíčně. V tomto intervalu přistává měsíc co měsíc výplata osmdesáti procentům z nich.

A pak je ještě jeden pohled na Česko, pokud jde o mzdy. Stát sám pro sebe je Praha. Průměrný plat tu přesáhl 42 tisíc korun. Nikdo Praze nesahá ani na paty, v druhém nejúspěšnějším kraji (Středočeský) se bere o devět tisíc méně. Praze dokáží konkurovat jen jednotlivé ostrovy se specifickou situací. Jeden příklad: průměrný plat ve Škodě Auto letos dosáhne podle dostupných informací z firmy 53 775 korun.

Na vrcholu

Všichni – manažeři, číšníci, uklízečky i Pražané – ale mají jedno společné: blíží se mzdový vrchol a nastane nejspíš příští nebo přespříští rok. V posledním čtvrtletí si všichni v průměru polepšili reálně o více než čtyři procenta (4,3). Mzdy sice poskočily nominálně o 7,2 procenta, část spolkla stoupající inflace.

I tak jde o velmi silný růst mezd. Jednoznačně nejdůležitějším důvodem, proč si zaměstnanci dokázali úspěšně říct o víc peněz – hlavně při přestupu z jedné firmy do druhé – je nedostatek lidí napříč všemi obory. Kdo z personalistů chce do svého týmu posilu, musí sáhnout hlouběji do firemního rozpočtu.

„Silný růst mezd ve druhém čtvrtletí nadále plynul primárně z napjaté situace na trhu práce. Citelně se projevilo ale také letošní přidávání na platech a mzdách ve veřejné sféře,“ napsal ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Konec levného Česka

Česko se dostává do skupiny zemí, v nichž zaměstnanci nejsou levní. Projevuje se to ve slábnoucím přílivu investic, jak ho v pondělí popsal CzechInvest. Jít do Česka za kvalifikovanou pracovní silou smysl má, za levnou už nikoliv, zjistili šéfové zahraničních firem.

Objevují se už také první signály, že růst mezd je před svých vrcholem.

Nezaměstnanost už nemá kam klesat. Zpomalení velkých evropských ekonomik, hlavně německé, s nimiž jsou tuzemské firmy těsně propojeny, pociťuje už nejen automobilový průmysl. Klesající množství zakázek může vyústit v jediné: první propouštění, čímž tlak na růst mezd poklesne – analytici se shodují, že nejdříve v příštím roce.

Nejčastěji se objevují prognózy, že příští rok reálně mzdy porostou už „jen“ o čtyři procenta. Tedy stále z pohledu zaměstnanců příjemné zjištění, srovnatelné se současnými 4,3 procenta.

Reklama

Doporučované