Hlavní obsah

Sucho v Česku: Koupání zakázáno. Sinice letos udeřily o pět týdnů dříve

Koupání na vlastní nebezpečí. Takové cedule bývají běžné ke konci prázdnin. Na východě Čech je kvůli horku a suchu museli vyvěsit už v polovině července. Sinice přišly o pět týdnů dřív.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Horké a suché počasí láká ke koupání. Na některých přírodních koupalištích však negativně ovlivňuje vodu. Horko napomáhá množení sinic, což podporuje i nedostatek srážek. V řekách pak chybí voda. Hygienici nedoporučují ke koupání vodu už ve dvou nádržích ve východních Čechách. Na několika dalších upozorňují na zhoršenou jakost vody.

Článek

Oblíbené koupací místo lidí z okolí Trutnova, rybník Dolce, musela trutnovská radnice kvůli špatným rozborům uzavřít už 20. července, loni až 25. srpna. Sinice tedy koupací sezonu ukončily více než o měsíc dříve.

Uzavření koupališt však neznamená, že se v rybníce nedá vykoupat. Hodně lidí nad varovnými cedulemi jen mávne rukou. „My jsme odolní,” říká žena, která se po osvěžení v rybníce vydává ke stánku s občerstvením. Z doporučení si nic nedělá ani Jaroslav Hejtlík, který s manželkou a vnučkami tráví dovolenou v kempu u koupaliště Dolce. „Myslím, že ta voda špatná není. Byl tady dokonce i starosta a ten řekl, že se ve vodě koupat dá, tak by to snad mělo být dobré,” popisuje Hejtík situaci před několika dny, kdy se na Dolcích konaly závody v triatlonu.

Rozhodnutí trutnovské radnice koupaliště oficiálně uzavřít dělá vrásky provozovatelům tamního kempu, neboť někteří lidé informaci pochopili tak, že se uzavírá i kemp. „Samozřejmě to naše podnikání ovlivnilo, lidé nám volají a ptají se na kvalitu vody, někteří, kteří měli už rezervované pobyty, je stornovali,” říká správkyně kempu Renáta Portlová. Voda v rybníce, kterým protéká říčka, na první pohled nevypadá tak špatně, jak rozbory říkají. Vedení kempu si proto nechává dělat nové rozbory, neboť si myslí, že od posledního, tři týdny starého měření, se kvalita vody zlepšila.

Jako nevhodný ke koupání hygienici označili i rybník Rosnička na Svitavsku. Zhoršenou jakost vody má podle rozborů i Oborský rybník v Jinolicích na Jičínsku a Dachova u Hořic.

Když už se lidé rozhodnou v koupališti s nevyhovující vodou vykoupat, měli by podle lékařky Moniky Todtové z hradecké krajské hygienické stanice jít po vykoupání pod sprchu. „Sinice by měli spláchnout a neroztírat si je po těle, aby nedošlo k uvolnění toxinů,” vysvětluje Todtová. Sinice a vodní květ podle ní mohou způsobit komplikace zejména citlivějším lidem a alergikům.

S vodou však nemají problém jen rybníky či jiné stojaté vody, ale i koupaliště na řekách. Oblíbené místo pro plavce i vodáky je třeba na řece Orlici ve Štěnkově nedaleko Třebechovic pod Orebem. Voda tam je sice křišťálově čistá, avšak v místech, kde lidé dřív pohodlně plavali, si letos mohou odřít břicho a kolena. Na některých místech řeky se tvoří i ostrůvky z písku a kamení.

„Řeka se mění. Ještě loni tady bylo vody po pás, dneska už je to po kolena. Na druhý břeh řeky jsme dřív museli plavat, teď to tam přejdu,” říká muž, který se přijel do Štěnkova koupat s rodinou a hned vyráží do vody. Řeku pohodlně přejde. „Ale pro syna je to také skvělé, voda je mělká, může si hrát s pískem,” dodává jeho manželka.

Ke břehu zrovna dorážejí vodáci. Voda v této části řeky podle nich zatím je, na některých místech Orlice je to ještě mnohem horší. Mají i doporučeno, aby na všech jezech přenášeli lodě. Úsek, na kterém se Štěnkov nachází, je v současné době jediný sjízdný. Orlice v dalších místech je tři až 48 centimentrů pod limitem.

Povodí Labe eviduje nízké průtoky na 60 sledovaných profilech. „Situace je nedobrá i pro živočichy, kteří v řekách žijí, neboť kvůli nízkým průtokům se voda rychleji kazí a nezvládá se čistit,” říká mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Reklama

Doporučované