Hlavní obsah

Koupelna jako lego. Česká firma chystá novinku, která pomůže instalatérům

Nelegální kopie nás stojí spoustu peněz a energie, ale bojovat se proti nim musí, říká spolumajitelka Alca plastu Radka Prokopová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pandemie ukázala, že nejdražší je lidská práce, říká spolumajitelka Alca plastu Radka Prokopová. Firma teď proto uvede koupelnovou stěnu, která „ušetří“ za řemeslníky, a veškerou sanitu do ní zákazník zapojí sám jako stavebnici.

Článek

Radka Prokopová spolu se svým manželem Františkem Fabičovicem vybudovali na jižní Moravě doslova z nuly světový kolos.

Jejich firma Alca plast vyrábí sanitární techniku a vyváží ji do 70 zemí světa. Je evropským lídrem a letos čeká skupina Alca tržby ve výši tří miliard korun. Manželé získali titul EY Podnikatelé roku a teď připravují novinku, která by měla zcela změnit světový svět koupelen.

Stěnovou příčku s připravenými rozvody, do které se sanitární technika jednoduše zapojí jako dílky do stavebnice.

EY Podnikatel roku

Kdo se stane nejlepším podnikatelem Česka a bude naši zemi reprezentovat na podnikatelské olympiádě v Monte Carlu? Právě teď vrcholí nominační fáze 23. ročníku soutěže EY Podnikatel roku a tipy na zajímavé podnikatele můžete posílat i vy.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, stačí využít formulář na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejném místě jsou k dispozici také podrobnosti k jednotlivým soutěžním kategoriím, pravidlům, hodnoticím kritériím či složení jednotlivých porot.

Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2022.

Hlavním partnerem soutěže jsou Česká spořitelna, hlavním mediálním partnerem je Česká televize a mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a zpravodajský portál Seznam Zprávy.

„Pandemie ukázala, že nejdražší je lidská práce. I proto jsme se rozhodli vyrábět takzvané Alca systémy – stěnové příčky, které propojí veškeré naše věci –, WC moduly a rámy, sprchové žlaby i rozvody vody,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Radka Prokopová s tím, že právě tato novinka je hlavním důvodem, proč Alca plast začátkem léta uskutečnil největší akvizici ve své dvacetileté historii a koupil společnost FV Plast, vyrábějící potrubní systémy.

„Je to česká firma, která se dlouhodobě specializuje na rozvody teplé a studené vody. Tyto potrubní systémy navazují na naši techniku. Celý stěnový systém by pak měl velmi rychle dokázat vytvořit koupelnu, buď unifikovanou, nebo podle přání architekta. Bude to suchý proces,“ dodává Prokopová s tím, že vývoj přišel na desítky milionů a teď firmu čeká nákladná marketingová kampaň.

Nelegální kopie i v Česku

Firma si slibuje, že do dvou let její výrobek ve světě uspěje a navíc i získá náskok před těmi, co ji nelegálně kopírují.

„Potýkáme se s tím, že si i české firmy zadají výrobky podle našich mustrů a vzorů a dovezou je na trh. Měli jsme několik soudů, které jsme vyhráli, ale stojí to spoustu peněz a energie. Často nám naši obchodní zástupci z jednotlivých zemí přivezou výrobek, který je totožný a má i stejný obal,“ dodává Prokopová s tím, že právě soudní spory s plagiátory jsou jediná cesta.

„Pokud připustíte, že se nic neděje a někdo může vzít vaši práci a vytvořit něco podobného, je to špatně,“ dodává.

Materiál? Cena se mění i ze dne na den

I díky akvizici společnosti FV Plast firma očekává, že se obrat z loňských 1,8 miliardy přiblíží třem miliardám korun. V tuto chvíli však stejně jako všichni výrobci řeší nedostatek surovin a jejich vysoké ceny.

„Ta situace se změnila naprosto radikálně. Poptávka sice roste, ale není z čeho vyrábět,“ říká Prokopová s tím, že cena materiálů v posledním roce vyskočila od dvaceti do sta procent a změnil se i systém objednávek.

„Dříve jsme měli platné smlouvy a objednávali jsme na kvartální bázi. Dnes můžete mít jakoukoliv objednávku, ale výrobce vám jen oznámí, že surovina není. Případně to funguje jako na burze – oznámí vám novou cenu, která platí od zítřka, a vy máte na výběr. Buď řeknete zákazníkům, že budou čekat, nebo nakupujete za jakoukoliv cenu,“ dodává Prokopová.

Vypočítává pro to hned několik důvodů. „Pandemický rok a klesající poptávka výrazně ovlivnily výrobu prvotních surovin. Do toho přišly hurikány, které zasáhly výrobce v USA, zdražila doprava z Číny a v Číně vzrostla poptávka po surovinách,“ vyjmenovává a dodává, že už i výrobky Alca plastu musely o 10 procent zdražit.

Předání vedení

Akvizice společnosti FV Plast teď započne i další novou etapu. Radka Prokopová a František Fabičovic se chtějí postupně stáhnout z každodenního řízení firmy a vedením pověřit management.

„Myslím si, že nastal čas, abychom dělali jiná rozhodnutí, abychom si vyzkoušeli tu budoucnost, která by byla bez nás. Máme kolem hodně šikovných lidí a je třeba jim dát šanci a motivaci,“ dodává Prokopová.

Reklama

Doporučované