Hlavní obsah

Koupím byt, zn.: Jsem milionář. Nebezpečná spirála vyhnala i obyčejné byty k rekordním cenám

Studio Seznam Zprávy o cenách bytů a hypotékách

 

Reklama

Levné hypotéky rekordně zvýšily poptávku po vlastním bydlení. A ta zas vyšroubovala cenu nemovitostí. Průměrná cena metru čtverečního v Praze se pohybuje kolem 70 tisíc korun. Kam až ceny půjdou? Pusťte si speciální studio Seznam Zprávy o cenách bytů a hypotékách.

Článek

Pohybujeme se ve spirále, v níž stále výhodnější a výhodnější hypotéky (nejen ony) vyšroubovaly poptávku po bytech natolik, že jejich ceny za poslední dva roky enormně vyrostly. V Praze například nejméně o pětinu na zhruba 70 000 korun za metr čtvereční.

To je hladina, za kterou se před deseti lety pořizovaly jen exkluzivní byty v nejlukrativnějších lokalitách. Dnes běžné.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok před několika dny při přednášení zprávy o finanční stabilitě poslancům řekl, že centrální banka je připravena ještě zpřísnit podmínky pro poskytování hypoték, pokud to bude nutné. Je ale jen v pohotovosti, protože známky tzv. přehřátí trhu zatím nevidí.

V porovnání s jarem 2015 si za metr čtvereční bytu Češi nyní připlatí 5 500 korun. Ceny bytů podle dat z portálu Sreality narostly za poslední dva roky o 23 procent. Nejdražší je bydlení v Praze, kde průměrná cena metru čtverečního na konci roku vystoupala na 67 500 korun, mimo Prahu pak na 21 500 korun.

Ve studiu Seznam Zprávy (ve videu nahoře) růst cen bytů rozebírali Michal Zadák z portálu Sreality, Lukáš Makovský z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a Dalibor Dražan, obchodní ředitel Modré pyramidy.

Kvůli růstu cen se rozhodla ČNB zpřísnit podmínky pro hypotéky. Těch se loni sjednalo rekordních 114 550, o deset tisíc více než o rok dříve. Od dubna budou moci banky nabízet úvěry v maximálně 90 procentech hodnoty nemovitosti. Pokud si budete chtít vzít hypotéku například na dva a půl milionu korun v dubnu, budete muset mít našetřeno dvě stě padesát tisíc korun.

VIDEO: Hypotéky zdražují. Zvykejte si na úroky začínající dvojkou.  Podívejte se také na dřívější studio Seznamu, v němž ceny úvěrů komentuje manažer hypoték České spořitelny Karel Chábek.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy