Hlavní obsah

Pálil nos i oči, nešlo ani spát, říká Češka z centra Atén

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší situace je na ostrově Evia.

Reklama

Extrémní teploty, stovky požárů, tisíce evakuovaných, stovky zničených domovů a prozatím dvanáct obětí. Situace v Řecku je stále vážná.

Článek

Nejhorší je aktuálně situace na ostrově Evia, druhém největším řeckém ostrově. Ze svých domovů muselo prchnout více než 2 600 lidí. Plameny už zničily tisíce hektarů ostrova, na němž se nachází i unikátní přírodní rezervace.

Teploty nad 45 stupňů Celsia a následné požáry ale ohrozily i hlavní město. Kousek od centra Atén žije Češka Anita Vykydalová, která Seznam Zprávám popsala poslední dny v požáry ohroženém městě.

„V noci ze čtvrtka na pátek bylo znečištění tak silné, že jsme nemohli kvůli pálení nosní sliznice a očí spát,“ líčí mladá Češka. Popisuje, že většinu města na konci minulého týdne zahalil kouř a vzduchem poletovaly částečky popela. „Bylo doporučeno neotevírat okna, zdržovat se pokud možno doma a ven vycházet pouze s rouškou nebo respirátorem,“ zmiňuje Anita.

Atény ohrožoval požár šířící se ze severu na předměstí Varympompi, což je asi 26 kilometrů od místa, kde Anita žije. Bydlí ale v části města, kde není žádný větší lesní útvar, bezprostřední nebezpečí jí nehrozilo a ani odjezd z města nezvažovala. „Velmi mě ale mrzí škody, které utrpěla krajina a divoká zvířata,“ říká Češka.

Každý rok totiž přes oblast Attika kolem Atén přelétávají čápi, kteří migrují na mys Sunion, kde čekají na příznivé podmínky, aby přeletěli do Afriky. Kvůli přeletu nad plameny jich ale mnoho zahynulo, někteří se kvůli ohni a kouři dezorientovali a našli se na místech, kde se běžně nevyskytují – i v centru hlavního města. Velký počet z nich zahynul i nárazem do vedení nebo sloupů elektrického napětí.

Foto: Profimedia.cz

Požár na severu hlavního města Řecka.

Záchranářům a hasičům komplikují boj s živlem stále trvající extrémně vysoké teploty. Když se minulý týden stovky hasičů snažily uhasit požár ve Varympompi, teplo bylo takové, že se voda vypařila dřív, než stačila z hasičského letadla dopadnout na plameny.

Přímo v centru Atén byl ale až na hustý dým a popel relativně klid. Protože se blíží řecké svátky, mnoho místních odjelo z města pryč. „I přesto je však vidět, že ulice a silnice jsou v těchto dnech ještě prázdnější. Kvůli požáru byla též uzavřena dálnice z Atén směrem na sever země, což mohlo některým obyvatelům, kteří ještě neodjeli, zabránit v cestě na dovolenou,“ dodává Anita.

Foto: Anita Vykydalová

Dým, který halí centrum řeckých Atén.

Do Řecka se vydaly na pomoc stovky hasičů ze zemí Evropské unie, včetně České republiky. Od neděle večer desítky českých hasičů operovaly na poloostrově Peloponés. Francie vyslala více než 200 hasičů, Slovensko 75. Pomáhají i Švédové, Španělé, Chorvaté, Rumuni i Srbové.

I přesto, že řecká vláda mobilizovala unijní pomoc, Řekové svoje politické reprezentanty kritizují. Nejvíce za to, že je v zemi nedostatečně velký hasičský sbor, bez zahraniční pomoci by byl kvůli mnohaletým úsporám v oblasti veřejných služeb téměř paralyzovaný.

Přesto řecká i zahraniční média reportují o příbězích lidí, kteří zůstali napospas ohni, zcela bez pomoci státu. Agentura Reuters přinesla příběh dvaaosmdesátiletého Steliose Kokkinelise, jehož dům na severu Atén přímo ohrožovaly plameny. Odmítl se evakuovat, neboť viděl, že nikdo nepřijíždí hasit jeho dům. Začal proto sám s pomocí dobrovolníků bojovat s ohněm a tím svoje obydlí zachránil.

Podle premiéra Kyriakose Mitsotakise však bude na kritiku i sebekritiku zvládnutí krize čas až poté, co se požáry podaří dostat pod kontrolu.

Reklama

Doporučované