Hlavní obsah

Kouzlo jménem nanotechnologie. Česko má šanci být největším výrobcem baterií na světě

Rozhovor s ředitelem české nanoasociace Jiřím Kůsem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Světový nanotechnologický byznys roste exponenciální řadou, popsal ve studiu Televize Seznam šéf české asociace nanotechnologického průmyslu Jiří Kůs. Odhady mluví o tom, že nanotechnologie budou do dvou let představovat byznys v objemu 17 miliard dolarů.

Článek

„Já jsem ale narazil i na studie, které mluví o 30 miliardách, nebo dokonce o bilionu dolarů, a podle mě to je dané tím, že nanotechnologie nejsou jedna nová technologie, ale prostupují všemi obory,” vysvětlil Jiří Kůs. Firmy nebo investoři vložili do rozvoje nanotechnologických projektů jen v ČR stovky milionů korun.

Stále platí, že Česko je hvězdou nanovlákna. Poslední rok je ale byznysově mnohem pestřejší: nanotechnologie pronikají do medicíny i kosmetického průmyslu. A na severní Moravě vzniká továrna na výrobu baterií, kterou odstartoval český vynález 3D baterie. Projekt za tři miliardy korun dává Česku šanci být největším výrobcem baterií na světě.

Největší problém ale stále vidí Jiří Kůs v neochotě investorů. „Ne že by nebylo dost investorů s penězi, ale oni nejsou zvyklí investovat do projektů, kde tu návratnost mají třeba za sedm, za deset let."

Druhá část rozhovoru s Jiřím Kůsem:

Druhá část rozhovoru s Jiřím Kůsem, šéfem nanotechnologické asociace.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

V kterých částech světa má Česko největší nano-konkurenci, přispívají nanotechnologie k technologické revoluci a budou firmy vůbec v budoucnu potřebovat zaměstnance? A v čem Jiřímu Kůsovi pomáhá, že je i vystudovaným psychologem? A budeme v budoucnu potřebovat praktického lékaře nebo už jen nanosenzory?

Magazín Byznys Televize Seznam vysíláme každý všední den ve 14:00, v repríze pak ve 21:30 (s výjimkou pátku, kdy vysíláme od 18:15).

Reklama

Doporučované