Hlavní obsah

Kovboj proti přistěhovalcům. Bendl sází v boji o Senát na migranty i koně

Foto: 'Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Do role kovboje se Petr Bendl stylizoval i při oficiálním zahájení kampaně.

Reklama

Bývalý ministr a hejtman Petr Bendl z ODS stahuje náskok své soupeřky z prvního kola voleb do Senátu. Proti nezkušené právničce vytáhl i se slogany, které mohou imponovat odpůrcům uprchlíků.

Článek

Na Kladensku se v pátek a sobotu odehraje jeden z nejzajímavějších soubojů letošních senátních voleb. Oba finalisté zosobňují naprosto rozdílné politické světy.

V prvním kole překvapivě zvítězila kandidátka Pirátů, čtyřicetiletá advokátka Adéla Šípová. Sice bez jakékoli zkušenosti v politice, zato ale s velkým elánem přesvědčila mnoho voličů, že mají dát přednost neokoukané tváři, navíc ženě a matce pěti dětí.

Nakonec Šípová předběhla nejen dosavadního senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který skončil až šestý, ale i dalšího politického „mazáka“, poslance Petra Bendla z ODS. Ten působí jako protipól pirátské kandidátky nejen díky pestré politické kariéře, během níž postupně zastával funkce kladenského starosty, středočeského hejtmana a také ministra dopravy a zemědělství, ale i pověstí muže s vazbami na podnikatele Ivo Rittiga, jednoho ze symbolů „kmotrovské“ éry ODS.

Bendl sice postoupil do finále ze druhého místa, na právničku ale zaostal o zhruba 1600 hlasů, což není málo. Zřejmě i proto před druhým kolem vsadil na téma, které za normálních okolností patří spíše do arzenálu SPD Tomia Okamury.

Foto: Facebook Petra Bendla, Seznam Zprávy

Volební spoty Petr Bendl natáčí na své farmě.

„Jediný kandidát, který je zásadně proti přistěhovalcům a bezhlavé pomoci nepřizpůsobivým,“ stojí na banneru, který se objevuje jako první u Bendlových předvolebních příspěvků na sociálních sítích.

Z pražské optiky se to může zdát jako velký úlet, Bendl ale zřejmě dobře ví, proč na tuto strunu hraje. Kladensko a Slánsko patří mezi regiony, které se dlouhodobě potýkají s problémem „sociálně nežádoucích jevů“ - přeloženo s kriminalitou spojenou s lidmi, kteří bydlí v různých ubytovnách a čerpají sociální dávky. Kvůli jejich zneužívání dokonce kladenská radnice vyhlásila v roce 2017 celé město za bezdoplatkovou zónu, loni ale krajský úřad toto plošné opatření zrušil.

Pojem „přistěhovalci“ může být v tomto ohledu dvojznačný - kromě imigrantů ze zahraničí se může vztahovat na lidi, kteří se kvůli dávkám stěhují do určité čtvrti nebo oblasti.

Petra Bendla, který bezprostředně nereagoval na žádost Seznam Zpráv o rozhovor, pak zřejmě nic nemotivuje, aby svůj volební slogan upřesnil.

Uprchlické téma ani příliš nerozvíjí.

V krátkých videích na svém Facebooku láká voliče jedním dechem na různorodou agendu - cestování bez dálniční známky do Prahy, ochranu vody nebo opatření proti týrání zvířat. Image pevného, ale starostlivého farmáře z pozadí dokreslují záběry na pasoucí se koně z jeho statku ve vesnici Dolní Bezděkov.

Současně se Bendl snaží těžit ze své minulosti a sám výslovně zdůrazňuje, že je politickým matadorem. Na volebním odznaku se označuje za „kandidáta s prověřenými zkušenostmi“.

Výhodu má nesporně ve zkušenosti z vystupování v médiích, v předvolebních debatách působil klidněji než Šípová.

Bendlovi může pomoci zkušenost, charisma nebo také podpora od šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, kterou se pochlubil na internetu. Na rozdíl od jiných kandidátů ODS však u voličů také doplácí na pověst muže s nálepkou klientelismu, která se na něj přilepila v době jeho ministrování a nezmizela z povědomí.

Boj o senátorské křeslo je přitom možná poslední Bendlův pokus o vyšší politický post. Po sněmovních volbách před třemi lety se sice stal na chvíli poslancem, Nejvyšší správní soud mu ale mandát odebral, protože se špatně počítaly přednostní hlasy. Do Sněmovny se Bendl vrátil loni jen díky tomu, že se jeho stranická kolegyně Veronika Vrecionová dostala do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované