Hlavní obsah

Kozel u ambasády. Kvůli Zemanovým výrokům o Krymu se demonstrovalo

Výroky prezidenta Miloše Zemana vyvolaly na Ukrajině demonstrace.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman před Parlamentním shromážděním Rady Evropy ve Štrasburku řekl, že protiruské sankce nefungují, a navrhl, že by rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou mohly vést ke kompenzaci za anexi Krymu. Proti výroku Miloše Zemana se ale na Ukrajině vzedmul velký odpor.

Článek

Ukrajinští aktivisté demonstrovali proti Zemanovým výrokům před českou ambasádou v Kyjevě. Dokonce s sebou vzali živého kozla a velvyslanectví polepili originálními samolepkami, na kterých bylo lehce upravené logo českého piva Kozel. Místo kozla byl ale hlavní tváří obrázku prezident Miloš Zeman. Obrázek navíc zdobil také slogan v azbuce, který hlásal, že český prezident je „velký proputinovský kozel“.

„Českého prezidenta na Ukrajině nepovažují za samostatného politika. Zeman je pouze herec, kterého řídí režiséři z Kremlu,” tvrdí ukrajinská novinářka Natalia Churikova.

Ukrajinská publicistka Olga Malčevská natočila dokument „Čeští přátelé Kremlu”, ve kterém odhaluje ekonomické kontakty a vztahy lidí okolo Miloše Zemana s ruskými podnikateli napojenými na Kreml. „Je to dokument o tom, kdo podporuje pana Zemana a jaké má vztahy s Ruskem,” říká Malčevská. Ukázku dokumentu je možné vidět v pořadu Bez obalu. Celý dokument je pak ke zhlédnutí na YouTube.

Vystoupení Miloše Zemana komentovala i řada ukrajinských představitelů. „Je škoda, že prezident země, která tolik trpěla při sovětské invazi v šedesátých letech, nyní vyjadřuje svou neúctu k územní celistvosti Ukrajiny, jež v současné době trpí kvůli ruskému režimu,“ prohásil například šéf ukrajinské delegace v Radě Evropy. Mnohem ostřejší byl ukrajinský poslanec Leonid Emec, který označil českého prezidenta za „darebáka, ničemu a alkoholika“.

„Bylo by zajímavé zjistit, zda by souhlasil, kdyby mu Hitler nabídl kompenzaci za obsazení Sudet,“ poznamenal na Zemanovu adresu jiný ukrajinský poslanec Borislav Bereza.

Reklama

Související témata:

Doporučované