Hlavní obsah

Kožená poprvé vystoupí v rodném městě s manželem Rattlem

Magdalena Kožená vystoupí v Brně.

Reklama

Na festivalu Maraton hudby Brno vystoupí 13. srpna světoznámá pěvkyně Magdalena Kožená a její manžel Simon Rattle, který je dirigentem a klavíristou.

Článek

Bude to jejich první společný koncert v rodném městě Kožené. Písňový recitál ze skladeb českých autorů se bude přenášet z vily Tugendhat na nádvoří Místodržitelského paláce a do vybraných kin, oznámili pořadatelé.

„Do programu jsem zařadila písně, které mě provázely už při studiu na konzervatoři, a mnohé z nich mají lidový nápěv nebo text. K nim mám nejniternější vztah, neboť nejen zrcadlí obrovské bohatství lidové tvořivosti našeho kraje, na které jsem právem hrdá, ale připomínají mi také šťastné okamžiky mého dětství a mládí,“ uvedla Kožená.

Její manžel vyzdvihl místo konání koncertu, tedy vilu zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Ve vile byl poprvé před 15 lety, když se tam Kožená fotografovala. „Většinu odpoledne jsem trávil v nádherné zahradě s kočárkem, místo abych obdivoval interiér budovy, jejíž neobyčejný příběh si dodnes pamatuji. Těším se, až si tam zahrajeme,“ uvedl Rattle, který bude manželku doprovázet na klavír.

Program koncertu vybírali oba umělci výhradně pro brněnské vystoupení a nebude se v dané podobě nikde opakovat. Zazní skladby Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Ervína Schulhoffa a Petra Ebena. Koncert završí výběr z písňové tvorby Leoše Janáčka.

Na přenosu koncertu z komorního prostoru vily budou spolupracovat Univerzitní kino Scala, společnost Aerofilms a také americká společnost Parma Recordings. Koncert lze sledovat také prostřednictvím Facebooku. Večerem bude provázet David Mareček, generální ředitel České filharmonie.

Reklama

Doporučované