Hlavní obsah

„Krabice u dálnice“ vynášejí jako nikdy dřív. Lídr trhu se sklady roste

Foto: CTP Group

Průmyslový a logistický park CTP v Boru u Tachova.

Reklama

Společnost CTP po jarním vstupu na amsterdamskou a pražskou burzu vykazuje rychlý růst. V Česku sídlící firmě bobtnají zisky i zásoba pozemků na další výstavbu. Nové akvizice udělala v Nizozemsku a Rakousku.

Článek

Realitní skupina CTP zaměřená na výstavbu skladů a průmyslových hal vydělala v prvním pololetí přes 188 milionů eur. To je podle aktuálního kurzu zhruba 4,8 miliardy korun. Meziročně je to skok o 79 procent.

„Nadále zaznamenáváme silný růst ziskovosti tažený růstem nájemného. Dosáhli jsme vynikajícího výsledku, aniž bychom museli přeceňovat naše investiční portfolio,“ sdělil finanční ředitel CTP Richard Wilkinson.

Příjmy z pronájmů CTP se ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zvedly na více než 160 milionů eur. To představuje nárůst o 17 procent.

V Česku sídlící společnosti se podařilo výrazně zvětšit také zásobu pozemků. Na konci letošního druhého čtvrtletí vlastnila nebo měla zasmluvněno 14,7 milionu metrů čtverečních parcel. To je výměra 234 Velkých strahovských stadionů nebo 327 Václavských náměstí. Velké pozemkové akvizice udělala firma v poslední době například v Nizozemsku nebo okolo Vídně.

Samotných postavených ploch určených k pronájmu měla CTP v pololetí 6,6 milionu metrů čtverečních. Hodnota skupinou vlastněných nemovitostí se zvedla o více než pět procent na 6,4 miliardy eur.

Poptávka na našich trzích stále roste.
Remon Vos, generální ředitel CTP

Hlavním trhem CTP byla dlouho Česká republika. V posledních letech však společnost ovládaná byznysmenem Remonem Vosem rychle expanduje po celé Evropě. Nový byznys má od Balkánu po západoevropské trhy.

Mezinárodní záběr CTP podtrhla letos na jaře vstupem na burzu v Amsterdamu a následně i v Praze. Firma prodejem menšinového podílu získala 854 milionů eur.

Sektor logistických a průmyslových nemovitostí zažívá zlaté časy díky rozmachu internetových obchodů a změně ve skladové politice firem. Dříve se podniky snažily skladové zásoby minimalizovat. Po zkušenostech s výpadky dodávek kvůli pandemii nebo zablokovanému Suezskému průplavu se již zásob nebojí.

„Poptávka na našich trzích stále roste. Těžíme z trendů internetového obchodování, optimalizace dodavatelských řetězců, dodávek takzvané poslední míle a poptávky po ekologicky šetrných průmyslových parcích,“ uvedl šéf CTP Vos.

Zájem o sklady je natolik velký, že sehnat volné prostory je už téměř nemožné. Míra takzvané neobsazenosti podle poradenské společnosti Savills klesla v polovině roku na 2,4 procenta. To je historické minimum.

Výsledky CTP za první pololetí 2021

UkazatelHodnotaMeziroční změna
Čistý zisk188,3 mil eur+ 79 %
Čistý příjem z pronájmů160,3 mil. eur+ 17 %
Obsazenost95 %

„Problémy v dodavatelských řetězcích začaly způsobovat omezování výroby v automobilovém průmyslu, extrémně nízká dostupnost skladových prostor může představovat problémy pro maloobchodníky, a tedy i logistické firmy, které si dosud nezajistily prostory pro blížící se vánoční sezónu,“ komentoval Chris LaRue, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí v Savills.

Boom halového byznysu láká kromě zkušených firem typu CTP také nové hráče. Svou první akvizici v oboru udělal nedávno fond Jet Industrial Lease finančníka Igora Faita. V Německu koupil mimo jiné areál výrobce zahradní techniky AL-KO.

Reklama

Doporučované