Hlavní obsah

Krádež lidé přiznají raději než žárlivost, říká autorka debutu Žárlivka Lenka Pastorčáková

Rozhovor na téma žárlivost s Lenkou Pastročákovou, autorkou knihy Žárlivka, a psycholožkou Dominikou Čechovou.Video: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tématem rozhovoru v pořadu Rodinka byla tentokrát žárlivost, a to v souvislosti s novou knihou Lenky Pastročákové Žárlivka.

Článek

Žárlivka je knižní prvotinou Lenky Pastorčákové, kterou můžete znát nejen z televizních obrazovek, ale také jako mluvčí pražské zoo. Následující otázka se tedy nabízí. Jak se bývalá novinářka a současná mluvčí dostane k napsání knihy o žárlivosti? „Je pravda, že ten příběh není můj. Já říkám, že bohužel žárlím málo na to, aby ta knížka mohla být o mně. Ale na druhou stranu, vůbec nechci říkat, že nežárlím. Žárlím, nestydím se za to, někdy taky dělám psí kousky,“ říká Pastorčáková s tím, že přiznat žárlivost je pro mnoho lidí težké. Většina z nich o tom na veřejnosti vůbec nemluví.

To byl jeden z hlavních důvodů, proč si Lenka Pastorčáková jako téma svého debutu zvolila právě žárlivost. „Ti lidé jsou odsuzováni. A co tedy s nimi? Uděláme jim nějaký samostatný ostrov, abychom od nich měli klid?" říká Pastorčáková v nadsázce, nicméně dodává, že je potřeba, aby se lidé za tuto vlastnost, kterou si sami nevybrali, nestyděli a dokázali o ní mluvit.

Ač nese kniha název Žárlivka a pojednává o dvou žárlivých ženách, nevyhýbá se tato vlastnost ani mužům, což potvrzuje i psycholožka Dominika Čechová: „Naopak u mužů to může nabírat tragičtější rozměry. Co se týká vražd, často se objevuje motivace vraždy ze žárlivosti.“ V případě žárlivosti ze strany žen není tak častým následkem agrese. Ženy využívají spíše skrytější formu reakce ve formě psychického nátlaku a manipulace.

Je třeba podotknout, že pokud je ve vztahu jeden z partnerů žárlivý, v konečném důsledku trpí oba. Žárlivému člověku se tato emoce může projevovat i na zdraví. „Tato emoce, jako každá jiná, začíná v těle. Pokud si se žárlivostí spojujeme pocity strachu z opuštění, tak to budeme cítit zejména v krajině břišní, v podbřišku, může nám více bušit srdce. Srdce je centrum lásky, protože láska se žárlivostí souvisí. Takže i problematika oběhové soustavy je v tomto případě také relevantní,“ říká psychložka.

Více o žárlivosti i o nové knize Žárlivka a o jejím křtu se dozvíte z úvodního videa.

Jde o rozhovor pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:
Žárlivost

Doporučované