Hlavní obsah

Krádež na zakázku za 30 milionů. Zloději ukradli šperk Marie Stuartovny

Podívejte se, co ukradli zloději na objednávku. Šperky za 30 milionů korun.Video: Jan Marek

 

Reklama

Do anglického hradu Arundel se vloupali zloději a mezi jinými cennostmi velkého historického významu ukradli i podle odborníků „nenahraditelný“ zlatý růženec skotské královny Marie Stuartovny.

Článek

Vyloupení banky, krádež trezoru či nemožné proniknutí do maximálně zabezpečených místností a areálů jsou věci známé především z filmů. Policie takové trestné činy ale občas vyšetřuje i ve skutečném světě. A poslední takový teď řeší jen asi 80 kilometrů od Londýna.

Předmět nedozírné hodnoty

Jihoanglický hrad Arundel z konce 11. století totiž vykradli zloději. O půl jedenácté tamního času v noci z pátku na sobotu upozornil personál na krádež spuštěný alarm. Policie byla na místě během několika minut, pachatelé už ale byli tou dobou pryč, a to i se zlatým růžencem skotské královny Marie Stuartovny, který na sobě měla i při své popravě v roce 1587.

Pachatelé odnesli z hradu ale i další zlaté a stříbrné cennosti, které byly vystavené ve stejné vitríně, a to v celkové hodnotě převyšující milion liber, tedy skoro 30 milionů korun. Růženec byl z historického hlediska prý ale nenahraditelný.

„Ukradené věci mají výraznou peněžní cenu, ale jako jedinečné artefakty ze sbírky vévody z Norfolku mají nepředstavitelně vyšší, až nezměrnou hodnotu historického významu,“ potvrdilo tiskové oddělení hradu v prohlášení.

Možná objednávka, možná se objeví na darknetu

Podle profesora kriminologie z univerzity v Brightonu Petera Squirese byla krádež zřejmě na zakázku pro bohatého sběratele cenností. Takto se podle něj kradou i historické předměty na Blízkém východě, v oblastech, kde pozornost místních zaměstnává spíše válečný konflikt. Předměty se pak prodávají na tzv. darknetu, tedy laické veřejnosti obtížně přístupné části internetu.

Policisté sbírají svědectví od návštěvníků, kterým se hrad otevřel teprve v úterý. Hledají kohokoli, kdo se prý na prohlídce choval podezřele. Zatím jediná stopa je opuštěný ohořelý vůz nalezený v blízké vesnici.

Příliš se po ní nedochovalo ze strachu

Skotská královna, vyznáním katolička, Marie Stuartovna musela ze své země uprchnout a ukrýt se v Anglii, ve které vládla její protestantská sestřenice Alžběta I. Pro tu ale představovala hrozbu, a proto ji panovnice vsadila do vězení, a nakonec i nechala se zlatým růžencem v rukou popravit stětím hlavy.

Většina věcí z vlastnictví šlechtičny ze Skotska skončila v ohni, aby neskončily jako relikvie po ženě, kterou mohl běžný lid vnímat jako mučednici. O to hodnotnější jsou podle serveru BBC její zbývající pozůstalosti včetně ukradeného šperku.

Reklama

Doporučované