Hlavní obsah

Kraj chce v pevnosti Josefov vybudovat centrum tradičních řemesel

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj chce v pevnosti Josefov u Jaroměře na Náchodsku vybudovat výukové centrum tradičních řemesel. Vzniknout by mělo v objektech bývalé sýpky v areálu Korunní hradby.

Článek

Náklady by mohly činit kolem 400 milionů korun a kraj by je chtěl hradit především z dotací v následujícím evropském programovacím období v letech 2021 až 2027. Novinářům to dnes řekla náměstkyně hejtmana pro školství Martina Berdychová (Východočeši). V ČR podle ní podobné centrum zatím není.

Projekt nazvaný Řemeslná huť Josefov - centrum tradičních řemesel by měl zejména vyřešit problém zastaralých dílen krajské Střední řemeslné školy v Jaroměři. Budovy školy v Jaroměři už současným požadavkům nevyhovují, v Josefově by měli mít žáci nové moderní zázemí.

Zároveň by v areálu Korunní hradby byly dílny pro začínající řemeslníky, pro žáky základních škol i pro návštěvníky, kteří by si tradiční řemesla mohli vyzkoušet. „Další prostory by se daly využít pro vzdělávací kurzy, expozice, přednáškové sály pro veřejnost, zázemí pro muzejníky k dokumentaci technologických postupů tradičních řemesel. Kraj by tím mohl alespoň částečně přispět k oživení této zajímavé lokality,“ uvedla Berdychová.

Areál pro budoucí Řemeslnou huť Josefov patří městu Jaroměř, které by jej na 20 let zapůjčilo kraji, aby kraj mohl začít financovat studii centra a projektové práce. Dílny by se podle Berdychové budovaly postupně. Podobu huti by podle ní měla určit architektonická soutěž.

Střední škola řemeslná Jaroměř má asi 240 žáků. Vzdělává budoucí truhláře, čalouníky, tesaře, podkováře, kováře, zámečníky, pasíře či umělecké keramiky a uvažuje o rozšíření oborů o sedláře a bednáře. Její žáci a pedagogové se například nedávno významně podíleli na stavbě repliky historického větrného mlýna nad obcí Borovnice na Trutnovsku.

Pevnostní město Josefov je městskou památkovou rezervací. Vnější opevnění, takzvaná Horní pevnost, je na indikativním seznamu národních kulturních památek, stát ho tedy plánuje nominovat k zápisu na Seznam světového dědictví. Pevnost vznikla v letech 1780 až 1787 z podnětu císaře Josefa II. kvůli ochraně zemských hranic před Pruskem. Patří mezi vrcholná díla evropského pevnostního stavitelství.

Reklama

Doporučované