Hlavní obsah

Kraj chce vystoupit ze spolku Středočeské vodní cesty

Foto: Metrostav

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj chce vystoupit ze spolku Středočeské vodní cesty, jehož úkolem je podpora a rozvoj rekreační plavby v regionu. Vedení kraje návrh zdůvodnilo tím, že spolek nemá vyjasněnou koncepci a jeho aktivity jsou utlumené.

Článek

O vystoupení ze spolku budou 25. ledna jednat krajští zastupitelé. V předkládací zprávě se navrhuje, aby agendu převzala Středočeská centrála cestovního ruchu.

Předsedovi opozičního klubu ANO Martinu Hermanovi, který je dosud členem představenstva spolku, se návrh nezamlouvá. „Z mého pohledu je to škoda, protože se spolek podařilo dobře nastartovat, a určitě to není tak, že by tam nebyla vidět žádná práce,“ řekl Herman. Vodní doprava podle něj přináší netušené možnosti a je škoda se jí nevěnovat. „Silnice o moc nenafoukneme a v této oblasti jsou rezervy ohromné,“ dodal zastupitel.

Spolek vznikl v roce 2015 za krajské vlády ČSSD a KSČM. O rok později po nástupu ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů do vedení kraje byly jeho aktivity utlumeny. Znovu začal fungovat na jaře 2019, kdy mu tehdejší koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty schválila nové stanovy. Loni se vedení kraje opět změnilo, nyní ho řídí STAN, ODS, Piráti a Spojenci.

Středočeský kraj je hlavním členem spolku, dalšími členy jsou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a společnost BG Technik. Spolek se v minulosti například prezentoval na Festivalu vodní turistiky v Hluboké nad Vltavou nebo na festivalu Slavnosti břehu v Roztokách a Klecanech. S Jihočeskou centrálou cestovního ruchu pracoval na studii o ekonomických dopadech umožnění plavby do Českých Budějovic a podílel se i na koncepci ekologické cyklolodě na Vltavě mezi Klecany a Máslovicemi. K jeho dalším činnostem patřilo získávání dotací, grantů a příspěvků, spolupráce při organizaci výstav zaměřených na propagaci regionu, podpora spojení vodních cest s nabídkou turistického využití ze strany obcí či spolupráce s hospodářskými komorami či akademickou obcí.

Reklama

Doporučované