Hlavní obsah

Kraj i Brno zaplatí pořadateli MotoGP zbytek dluhů. Budoucnost závodu ale zůstává nejistá

Velká cena Brna se nejspíš pojede příští rok v Brně naposledy.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Promotér MS silničních motocyklů dostane od státu za letošní ročník i peníze na uhrazení zbylého dluhu ve výši 15 milionů korun.

Článek

MotoGP v Brně dostane dalších patnáct milionů korun z veřejných rozpočtů. Zastupitelé Jihomoravského kraje ve čtvrtek schválili částku 7,5 milionu korun, stejnou sumu o den dřív odklepli také brněnští zastupitelé. „Není nic příjemného vysvětlovat zastupitelům, proč chceme letos už potřetí další částku. Původně jsme předpokládali, že nám stát pošle vyšší částku,“ sdělil jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Spolek pro MotoGP, jehož členy jsou Brno i Jihomoravský kraj, tím pádem splní všechny závazky španělské společnosti Dorna Sports. Organizace mistrovství světa silničních motocyklů pořádá. „Bez poslání zbytku peněz by byl příští ročník ohrožený,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Masarykův okruh figuruje v seriálu ještě pro následující rok, smlouva s promotérem se vždy uzavírá na pět let. Budoucnost MotoGP v Brně však zůstává nejistá. Španělský pořadatel závodů už avizoval, že pro následující období 2021–25 hodlá zvýšit zalistovací poplatek na devět milionů eur, tedy 230 milionů korun. „Částka je zatím neoficiální. S Dornou budeme jednat o výši poplatku, ale musíme se dohodnout hlavně s vládou. Pokud do financování výraznou měrou nezasáhne stát, tak si nedokážu představit, že bychom Velkou cenu udrželi,“ uvedla primátorka.

Jihomoravští politici dlouhodobě usilují o to, aby stát zařadil Velkou cenu do stálých položek státního rozpočtu a zajistil jí stabilní financování. To se však nepovedlo a každým rokem se licituje o peníze.

Letos vláda poslala 55 milionů korun, zalistovací poplatek přitom činí přes 110 milionů korun. Většinu zbylých peněz postupně zajistily město a kraj.

Spolku za letošní závod, který se jel v srpnu, zbývá zaplatit ještě deset milionů korun společnosti Automotodrom Brno, majiteli okruhu. „Chceme se dohodnout na odsunutí splatnosti,“ dodala Vaňková.

Reklama

Související témata:

Doporučované