Hlavní obsah

Kraj koupil milion drahých roušek. Už druhý měsíc na ně čeká

Foto: Středočeský kraj

Hejtmanka Pokorná Jermanová s firmou FBP 16, která dodala kraji pomůcky za desítky milionů, podepsala neobvyklou dohodu o mlčenlivosti.

Reklama

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podepsala s dodavatelskou firmou neobvyklou dohodu o mlčenlivosti. Nesmí uniknout, jaký má firma z obchodu zisk.

Článek

Ve druhé polovině března začali zdravotníci ve středních Čechách dostávat první zásilky statisíců roušek a respirátorů. Ta doba je v živé paměti: epidemie koronaviru jela naplno, ochranných pomůcek bylo málo.

Stát je tak musel dovážet přímými lety z Číny a pak rozvážet do regionů.

Středočeský kraj ale v té době uzavřel ještě vlastní smlouvy na nákup roušek a respirátorů. Jednu z nich s firmou FBP 16, od níž si objednal pomůcky dohromady za víc než 35 milionů. Jenže i teď, po šesti týdnech, kraj na podstatnou část zboží stále čeká. Firma mu ho dosud nedodala.

To je důležitý problém: v březnu sháněla pomůcky celá Evropa a ceny byly vyšroubované na maximum, postupně ale klesly. Kraj tak nyní – kvůli zpoždění dodávek - dostává od firmy FBP 16 pomůcky za vysoké „krizové ceny“.

A navíc úřad s firmou uzavřel neobvyklou dohodu o mlčenlivosti: například, že úředníci nikomu nevyzradí okolnosti obchodu.

Roušky budou až za týden

První smlouva je z 25. března a zní na nákup milionu třívrstvých jednorázových roušek. Cena za kus - 0,65 dolaru, celkem přepočteno tehdejším kurzem na koruny: 20,5 milionu s DPH.

Druhá smlouva nese datum 31. března a Středočeský kraj si v ní objednal respirátory typu FFP2. V počtu 100 tisíc, s cenou za kus 5,9 dolaru. Tedy celkově asi 17,8 milionu s daní.

Podle smluv měly roušky dorazit do 29. března, respirátory do 31. března. S poznámkou, že kvůli aktuální situaci, kdy vázne letecké spojení s Čínou, může dojít ke zpoždění.

Kraj nakonec respirátory dostal až ve druhé půlce dubna. Stejně jako první část z milionu roušek. A na další půlmilion roušek si ovšem kraj počká do 15. května.

Kraj v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) od vypuknutí pandemie tvrdí, že se snaží respirátory a roušky zajišťovat co nejrychleji. A jako ostatní úřady přitom nemohl moc hledět na cenu – právě proto, že v polovině března chtěla ochranné pomůcky celá Evropa.

„Pro vaši informaci – jeden milion roušek je ve Středočeském kraji týdenní spotřeba pro zdravotnický personál,“ uvedl mluvčí kraje Jan Nováček.

Čas běží a ceny klesají

Jenže ceny, které si kraj dohodl už v březnu, nejsou dnes – kdy se na část zboží stále čeká – už na trhu běžné. „Mohly být odpovídající v době, kdy se všichni snažili zoufale nakoupit. Ale teď už ne,“ řekl Věslav Michalik, opoziční zastupitel za hnutí STAN.

Roušku nakupuje kraj za 16,5 koruny. Skutečně, takové ceny panovaly během březnové nouze. Ale dnes se nabídkové ceny dodavatelů, jak Seznam Zprávy ověřily například v jedné z pražských nemocnic, pohybují do pěti korun za kus.

„Je pak otázka, za kolik firma FBP 16 sama nakupuje, když dnes to zboží stojí zlomek ceny,“ řekl zastupitel Michalik.

Stejně tak klesla i cena respirátorů, které kraj nakoupil od firmy FBP 16 za 5,9 dolaru (zhruba 150 korun bez daně).

Což není málo ani ve srovnání s tím, že Ministerstvo zdravotnictví muselo na základě zjištění Seznam Zprávy vysvětlovat svůj obchod s firmou LA Factory, která mu dodala respirátory v ceně 5,7 dolaru za kus. Přitom Ministerstvo vnitra stejný typ kupovalo jen za 2,79 dolaru. Majitel firmy LA Fatory připustil, že ze zakázky pro Ministerstvo zdravotnictví má zisk až 12 milionů.

Ministerstvo vnitra vozilo z Číny „dvojkové“ respirátory za 60 korun, za dobrou cenu se nyní na trhu považuje suma do 100 korun.

Podle Středočeského kraje firmu FBP 16 doporučilo právě Ministerstvo vnitra, které ve velkém nakupovalo pro všechny instituce a zajišťovalo i přepravu z Číny.

Ministerstvo to ale popřelo. Potvrdilo sice, že se na něj společnost FBP 16 obrátila s nabídkou, vnitro ji však odmítlo, protože mu nepřišla výhodná. „Na nabídku nebylo reflektováno z důvodu vysoké nabídkové ceny,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška. Odmítl i to, že by vnitro komukoli jinému, tedy ani Středočeskému kraji, nabídku firmy FBP 16 přeposlalo.

„Nesmí nic uniknout“

Hejtmanka Pokorná Jermanová navíc s firmou FBP 16, která dodala kraji pomůcky za desítky milionů, podepsala neobvyklou dohodu o mlčenlivosti. Neobvyklou proto, že ostatní úřady ji při „krizových“ nákupech nepoužívají.

Pasáže o mlčenlivosti jsou součástí běžných kupních smluv, kraj ale tady uzavřel ještě extra dohodu. Píše se v ní například, že kraj nesmí prozradit nic z „cenové politiky“ firmy FBP 16 nebo její „databáze zákazníků“.

Také řeší, aby se informace o byznysu firmy (nad rámec těch, které úřad musí povinně zveřejňovat) nedostaly ven. „Obě smluvní strany omezí počet zaměstnanců pro styk s těmito chráněnými informacemi a přijmou účinná opatření pro zamezení úniku informací,“ stojí v dohodě o mlčenlivosti.

Opoziční zastupitel Michalik vidí jediný důvod takové smlouvy: aby se na veřejnost nedostaly například faktury, za kolik firma nakupuje zboží v Číně od svých dodavatelů. A tedy aby nešel spočítat – tak jako v případě Ministerstva zdravotnictví a firmy LA Factory, kdy Seznam Zprávy získaly některé faktury – celkový zisk.

„Jiný smysl tam nevidím,“ dodal zastupitel Michalik.

Podle vedení kraje si uzavření dohody o mlčenlivosti vyžádala sama firma. A kraj jí, po úpravách textu od vlastních právníků, nakonec vyhověl.

Podle Dagmar Pacher, členky představenstva FBP 16, firma takovou dohodu o mlčenlivosti při svých obchodech běžně vyžaduje. A to skutečně třeba právě kvůli ochraně informací, za jakých podmínek sama zboží nakupuje. „Je to standardní postup,“ uvedla Pacher.

Firma FBP 16 spolupracuje podle členky vedení Pacher pouze s čínskými výrobci, kteří mají od tamních úřadů oficiální povolení vyvážet roušky a respirátory. A také všechny potřebné certifikáty kvality.

„Zabýváme se distribucí několik let. My nejsme česká firma, která nakoupí div ne plesnivé roušky někde ve Vietnamu,“ ujistila Pacher.

Z veřejných zdrojů je možné o firmě zjistit, že v roce 2018 otevřela v Brně lékárnu a e-shop, jehož stránky jsou už dnes nedostupné. Podle registru smluv uzavřela smlouvy pouze se Středočeským krajem, žádné jiné úřady, ministerstva či kraje od ní zboží nenakoupily.

Reklama

Doporučované