Hlavní obsah

Kraj musí vydat informace o Jermanové a jejím autě. Jinak skončí v exekuci

Po reportážích Seznam Zpráv se hejtmanka Jermanová Pokorná (ANO) auta pro manžela vzdala. Nařídil jí to i premiér Andrej Babiš.

Reklama

Hejtmanka Jermanová Pokorná (ANO) už druhý rok odmítá dát Seznam Zprávám přesné informace, jak její manžel jezdil v jejím služebním superbu. Ministerstvo vnitra jí teď nařídilo, aby část informací poskytla.

Článek

Když Seznam před rokem a půl vypátral, že hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) Pokorná přenechala svoje služební auto k užívání manželovi, rozpoutala se bitva paragrafů.

O to, zda má středočeský krajský úřad poskytnout novinářům informace, kam všude hejtmančin manžel s luxusně vybaveným superbem jezdil a zda si sám platil benzín.

Středočeský krajský úřad žádosti podané podle informačního zákona na toto téma od roku 2018 vytrvale odmítá, avšak nyní musí po zásahu Ministerstva vnitra musí část informací uvolnit.

A to podle takzvaného informačního příkazu – nového institutu v informačním zákoně, jímž Ministerstvo vnitra může od Nového roku podání informací nařídit.

Dozvědět se tak můžeme například informace, jestli Jaroslava Jermanová Pokorná splnila slib a skutečně přestala zmíněné služební auto používat.

V případě, že krajský úřad Seznam Zprávám nadále nevyhoví, spadne do exekuce a hrozí mu pokuta až 100 tisíc korun.

Spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek míní, že v případě sporu mezi Seznam Zprávami a středočeským úřadem, může jít dokonce o vůbec první případ, kdy byl nově zavedený institut informačního příkazu použit.

„Neexistují oficiální statistiky, ale bude to jedno z prvních použití informačního příkazu,“ řekl tento odborník na otevřenost úřadů.

Slib: Už žádné auto pro muže

Pro připomenutí:

Seznam Zprávy během léta 2018 zadokumentovaly, jak benešovský kadeřník a hejtmančin manžel Jakub Pokorný bez omezení užívá dvoulitrový černý superb, který dostala nedlouho před tím přidělen od kraje jeho manželka-hejtmanka – jako takzvané druhé auto bez řidiče (kromě toho má hejtmanka k dispozici ještě jeden vůz se šoférem).

Seznam Zprávy zjistily, že Jakub Pokorný jezdil vozem několik set metrů z domova do práce nebo ho také řídil na cestách s kamarády na fotbal do Prahy.

Hejtmance Jermanové Pokorné to nepřipadlo divné – tvrdila, že je to normální benefit k její funkci. A že to dovoluje i smlouva, kterou s krajských úřadem sepsala.

Jenže jak Seznam Zprávy zjistily, žádný jiný ze středočeských hejtmanů před Jermanovou Pokornou neměl v dohodě o uživání vozu pasáž, že se smí autem vozit i manžel nebo manželka.

A ani ostatní kraje v Česku něco takového hejtmanům neumožňují.

Jermanová Pokorná – i po zásahu premiéra Andreje Babiše – nakonec prohlásila, že druhé auto bez řidiče odstaví na dvoře úřadu. A že si pro rodinu koupí za své peníze nové auto.

A tady začíná spor, do něhož teď vstoupilo Ministerstvo vnitra. Seznam Zprávy chtěly totiž vědět, jestli skutečně hejtmanka od předloňského srpna žádné krajské auto bez řidiče nepoužívá. A jestli, jak také slíbila, vypověděla smlouvu, podle níž mohla služební vůz neomezeně půjčovat manželovi.

Auto je věc veřejná

Středočeský kraj žádost o informace třikrát odmítl.

Například argumentoval, že informace o typu služebního auta a registrační značce spadají pod ochranu soukromí. Nadřízené Ministerstvo vnitra to při odvolání smetlo s tím, že je to nesmysl.

„Neboť se jedná jak o informace, které související s výkonem funkce hejtmanky kraje, tak o informace vypovídající o využívání veřejných prostředků,“ rozhodli ministerští právníci.

Foto: Vojtěch Blažek

Krajský superb v pořizovací ceně přes milion. Zaparkovaný před kadeřnictvím hejtmančina manžela

Kraj nadto tvrdil, že žádosti o informace nerozumí. Konkrétně pasáži, kdy se Seznam Zprávy ptaly, jaká auta od případu „Manžel a superb“ hejtmanka používala.

Krajští úředníci odepsali, že to nemohou vědět. Vyložili si totiž dotaz tak, že směřuje na všechna auta, nejen na krajské služební vozy.

A opět: Ministerstvo vnitra toto zdůvodnění, proč žádosti o informaci nevyhovět, nepřijalo. Podle něj úředníci „nelogicky dezinterpretovali text“ žádosti o informace.

Hejtmanka s reportérem Seznamu dlouhodobě nekomunikuje. Když kraj rozhodoval, jestli žádosti o informace vyhoví, hejtmanky se – jak vyplývá ze spisu – ani nezeptal, co si o případu myslí. I to mu Ministerstvo vnitra vytklo.

Už se nedotknu žádného majetku kraje, kromě manželky, řekl předloni na tiskové konferenci Jakub PokornýVideo: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Patnáct dní. Pak pokuta

Hejtmanství nyní po vydání informačního příkazu od Ministerstva vnitra běží patnáctidenní lhůta, během níž musí informace poskytnout. Když to neudělá, vnitro rozhodne o exekuci.

Neznamená to, že by exekutor přišel na úřad zabavovat nábytek nebo počítače. Exekuce by se odehrála formou pokut. A to opakovaných, dokud by úřad informace neposkytl.

Takzvané donucovací pokuty mohou podle zákona dosáhnout v součtu maximální výše 100 tisíc.

Podle Kužílka, poradce pro otevřenou státní správu, by měly být pokuty zpočátku mírné. „Za přiměřenou částku bych považoval pět až deset tisíc. A když to nepomůže, mělo by se přitvrzovat: 20 tisíc, 30 tisíc, 50 tisíc…“ vyjmenoval Kužílek, který upozornil, že pokutu by pak měl úřad vymáhat po konkrétním zaměstnanci, který škodu způsobil.

To znamená například po úředníkovi, který informace zadržoval, nebo po jeho nadřízeném, jenž k tomu dal pokyn.

Doklady nejsou, ani kniha jízd

Seznam Zprávy vedou s krajským úřadem ještě několik dalších sporů o vydání informací, které se také týkají případu s hejtmančiným autem.

Jaroslava Jermanová Pokorná předloni prohlásila, že benzín na manželových cestách platila ze svého. Tedy že náklady nezatížily krajský rozpočet.

Když ale Seznam Zprávy požadovaly dokumenty, například bankovní výpisy nebo stvrzenky z pokladny, že kraj skutečně platby od hejtmanky nebo od její muže obdržel, úřad poskytl jen neurčitou excelovskou tabulku s vypsanými částkami.

Podobně není možné zjistit, kam přesně a jak často Jakub Pokorný se služebním krajským autem jezdil. Podle smlouvy měla hejtmanka k automobilu vést podrobnou knihu jízd. Úřad však říká, že žádná neexistuje.

Reklama

Doporučované