Hlavní obsah

Kraj počítá letos s projektem na přestavbu nemocnice v Karlových Varech

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarský kraj pokračuje v přípravě rozvoje nemocnice v Karlových Varech. Letos chce mít vedení kraje na rekonstrukci jednoho objektu a demolici dalších dvou hotový projekt, který by měl stát okolo 40 milionů korun.

Článek

Odhadované náklady na první etapu opravy jsou okolo 100 milionů korun, kraj chce čerpat z evropských dotací. Letos by se mělo uskutečnit zadávací řízení a zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci pavilonu L, což je pavilon bývalého infekčního oddělení. „Měla by tam vzniknout moderní transfúzní stanice hematologie, která je nyní mimo areál ve Vítězné ulici v nevyhovujících podmínkách,“ řekl krajský zastupitel Josef März (VOK).

Na řadu v první etapě přijde i zbourání technicky nevyhovujícího pavilonu G, kde byly dosud sklady a kanceláře. Místo něj chce kraj postavit nové objekty pro ambulantní a lůžkovou zdravotní a ošetřovatelskou péči. K zemi půjde také nevyužívaný objekt K, kde byla dříve část plicního oddělení.

Krajský úřad bude žádat o dotace z evropského programu React EU. Jde o program Evropské unie, který má podpořit oživení po koronavirové krizi a finančně posílit zdravotnická zařízení. Kraj chce být s projektem připraven, až budou vyhlášeny konkrétní výzvy v programu. Přesné náklady na první etapu ukáže až hotový projekt.

Kompletní náklady na uskutečnění krajského strategického projektu karlovarské nemocnice jsou okolo 2,5 miliardy korun. Záměrem je vybudovat nové prostory pro vybraná nemocniční oddělení a vybavit je lékařskou technologií. Dlouhodobým plánem krajské společnosti Karlovarská krajská nemocnice je i postavit v areálu zdravotnickou školu, mateřskou školu, parkovací dům a upravit veřejné prostranství. Další rozvoj nemocnice ale záleží na tom, zda kraj sežene dostatek peněz.

Karlovarská krajská nemocnice skončila v roce 2019 ve ztrátě 165 milionů korun. Proti roku 2018 šlo o zhruba 100 milionů lepší hospodářský výsledek. KKN se ale se ztrátovým hospodařením potýká dlouhodobě. Začátkem roku představenstvo rezignovalo na funkce. Kraj vyhlásil na nové členy výběrové řízení, tým by měl vzniknout do konce ledna.

Reklama

Doporučované