Hlavní obsah

Kraj podpoří projekty na oživení turistiky na Vysočině, vouchery dávat nebude

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj Vysočina podpoří nové nápady na oživení regionálního cestovního ruchu, mezi úspěšné žadatele rozdělí dva miliony korun. Také zřejmě upraví vstupné do hradů, zámků a muzeí, aby podpořil jejich návštěvnost.

Článek

Vyhlášení soutěže Prožijte dovolenou na Vysočině dnes projednala krajská rada. „Vyhlašujeme soutěž, kterou bychom chtěli podpořit turistický ruch v Kraji Vysočina a především ty, kterých se turistický ruch týká jaksi nejvíc z hlediska jejich vlastní obživy,“ řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO)

Vloni se podle statistiků počet turistů nocujících na Vysočině meziročně snížil o 35,7 procenta na 389 409 lidí. Kvůli koronavirové epidemii byly hotely a další ubytovací zařízení zavírané nebo mohly fungovat jen omezeně, cestovní ruch zatím stojí i letos.

Kraj podle radního pro kulturu a cestovní ruch Romana Fabeše (STAN a SNK ED) letošní podporou navazuje na loňskou soutěž, která měla dobrý ohlas. Nově podpořené projekty by podle něj měly začít fungovat už během letoška. „Protože pevně věříme tomu, že se ta turistická sezona a možnosti cestování v létě otevřou,“ řekl radní. Mezi úspěšnými projekty z loňska jmenoval putování po sochách Michala Olšiaka, na který dostala příspěvek destinační společnost Koruna Vysočiny sídlící na Žďársku. Turistická hra zahrnuje dvě desítky mohutných venkovních soch tohoto výtvarníka rozmístěných v různých obcích i v přírodě.

Na rozdíl od loňska kraj letos podle Fabeše neuvažuje o podpoře turistiky ve formě voucherů, tedy slevových poukazů na dovolenou strávenou na Vysočině. „Ale chtěli bychom se, pokud bude možnost otevřít hrady, zámky, galerie a muzea, vrátit k nějaké podpoře návštěvnosti těchto zařízení formou úprav vstupného,“ řekl.

Vloni kraj na slevové poukazy uvolnil deset milionů Kč. vyplaceno z nich bylo 6,56 milionu. Slevu mohli dostat rekreanti, pokud nepřijeli sami a v některém z ubytovacích zařízení Vysočiny zapojených do krajského programu strávili alespoň tři noci.

Nově vyhlášené soutěže se mohou zúčastnit podnikatelé nebo například i neziskové organizace, které působí v cestovním ruchu. „S tím, že bychom byli rádi, aby se letos ti zpracovatelé zaměřili na děti a mládež,“ řekl Fabeš. Podle průzkumu, který dělala jihlavská Vysoká škola polytechnická, se totiž mezi návštěvníky Vysočiny poslední dobou snížil podíl rodin s dětmi. Na jeden projekt mohou žadatelé dostat podporu do 100.000 korun. Podrobnosti jsou na webu kraje.

Reklama

Doporučované