Hlavní obsah

Kraj ředitele, který chtěl zahrabat „Zemany“ do kompostu, asi neodvolá. Radní ale žádá omluvu

Slova ředitele teplického gymnázia na Facebooku vyvolala nebývalý ohlas.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský radní vyzval ředitele teplického gymnázia k omluvě za kritiku prezidenta. Ředitel by to udělal, ale má podmínku.

Článek

Ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman čelí návrhu na odvolání.

Důvodem je jeho věta na Facebooku, kde se ohradil proti vulgaritám, jež v rozhovoru pro Český rozhlas použil prezident republiky Miloš Zeman: „Po rozhovoru pana prezidenta pro Český rozhlas jsem školníkovi uložil, ať ty obrazy (prezidenta Zemana) zahrabe do kompostu.“

Rada Ústeckého kraje dostala kvůli tomu od nejmenovaného občana Teplic návrh na Bergmanovo odvolání, ke kritikům se však přidal i krajský radní za Stranu práv občanů (Zemanovci) Petr Šmíd. Ten se ve čtvrtek s ředitelem setká na krajském úřadě v Ústí nad Labem.

„Chci s ním řešit, jestli cítí, že to tak je správně. Jestli budeme zahrabávat do hnoje vlastní babičky,“ prohlásil radní.

Prezident Miloš Zeman v Českém rozhlase: 

Video: iRozhlas.cz

Radního Šmída od kritiky neodrazuje ani to, že slova na Facebooku použil teplický ředitel v nadsázce, jenom jako kritiku chování hlavy státu, což už minulý týden vysvětlil.

Zdeněk Bergman totiž již před čtyřmi lety nechal sundat ve škole prezidentovy portréty, když Miloš Zeman – také na vlnách veřejnoprávního rozhlasu – použil vulgarity (když hovořil o skupině Pussy Riot) poprvé.

Portréty prezidenta republiky nejsou zahrabány v kompostu a nadále leží ve školním skladu. Radní Zemanovců přesto trvá na svém.

„Já nejsem nějaké gestapo, abych to zkoumal a běhal za školníkem," řekl Petr Šmíd Seznamu. „Nebudu to dělat. Já se ho chci zeptat jako člověka,“ uvedl s tím, že i jemu vadilo, jak prezident mluví v Českém rozhlase sprostě.

Krajský radní už v úterý večer vyzval ředitele teplického gymnázia k veřejné omluvě. Ředitel gymnázia by výzvu akceptoval, ale stanovil si podmínku.

„Až se omluví pan prezident národu za svá neuvážená slova a slíbí, že to víckrát neudělá, omluvím se i já a prohlásím, že s tím kompostem to byl nepodařený vtip,“ řekl Seznamu Bergman.

Radní Petr Šmíd říká, že Rada Ústeckého kraje se podaným návrhem na Bergmanovo odvolání zabývat musí. „Tím se zabývat musíme. Na 99,9 procenta odvolán nebude,“ konstatuje Šmíd.

Náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD pak uvedl, že k odvolání ředitele jsou nutné zákonné důvody – a ty v tomto případě nejsou splněny. Stejného názoru je také další krajský radní za ČSSD Zdeněk Matouš.

„Pan prezident je respektovaná osoba. Někdo by si měl s panem ředitelem sednout a vysvětlit mu to,“ uvedl však radní Klika.

Poslanec ČSSD a náměstek ústeckého hejtmana Jaroslav Foldyna uvedl, že Miloš Zeman i Zdeněk Bergman mají právo si říkat, co chtějí. „To, že tak mohou někoho urazit, pokládám za mnohem menší zlo, než kdybychom jim to právo upírali,“ prohlásil Foldyna.

Bergman si za svými slovy dál stojí. „Žák těžko přijme za své, že se ostatním lidem nemá sprostě nadávat, když kolem sebe slyší dospělé takto mluvit. Ozývají-li se z médií vulgarismy prezidenta, je to zlé. Pan prezident nám kazí naši práci a je třeba s tím bojovat,“ uvedl.

Reklama

Doporučované