Hlavní obsah

Kraj začíná vybírat firmu na stavbu silničního obchvatu Velké Bíteše

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj Vysočina začíná vybírat firmu na stavbu severozápadního obchvatu Velké Bíteše na Žďársku, který bude měřit 2,1 kilometru. O zahájení řízení dnes rozhodla krajská rada.

Článek

Obchvat povede v blízkosti průmyslové zóny a propojí hlavní tah I/37 od Žďáru nad Sázavou s výpadovou silnicí na Tišnov.

Práce na obchvatu budou rozdělené na dvě stavební sezony. „Předpokládá se, že když všechno dobře půjde, tak příští rok by se zrealizovala první etapa a následně v roce 2022 druhá etapa,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Nejdřív podle něj vznikne nová část silnice od tahu ze Žďáru nad Sázavou směrem k závodu První brněnské strojírny, následně druhá část obchvatu směrem na Tišnov.

„Stavba je to důležitá, zapadá do celého konceptu dopravního řešení Velké Bíteše,“ řekl bítešský starosta Milan Vlček (Sdružení za město bez kamionů). Přípravy obchvatu podle něj trvají devět let, město na nich s krajem spolupracuje. Město zajistilo projektovou dokumentaci a pozemky. „Musím poděkovat všem těm majitelům, kteří ať už prodejem nebo směnou za pozemky města umožnili docílit toho řešení,“ řekl starosta.

Pětitisícovým městem v sousedství dálnice D1 prochází vedle státní silnice I/37 i krajská silnice II/602. Další plánovaná část obchvatu měřící několik stovek metrů by měla propojit trasy směrem na Náměšť nad Oslavou a na Rosice.

Reklama

Doporučované