Hlavní obsah

Kraje chtějí po úřadech změnu v rozdělování dotací na rozvoj zdravotnictví

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Asociace krajů (AK) vyzvala ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a zdravotnictví k úpravě podmínek příjmu žádostí o dotace na rozvoj zdravotnictví z programu REACT-EU.

Článek

Hejtmani chtějí mít jistotu, že se peníze dostanou tam, kde jsou skutečně třeba, a všechny kraje budou moci nabídnout občanům srovnatelně kvalitní zdravotnickou péči. Asociace o tom dnes informovala v tiskové zprávě. MMR po dnešním jednání s představiteli krajů uvedlo, že chce najít řešení umožňující podpořit co nejvíce vyhovujících projektů. Otevření další výzvy proto posunulo na polovinu června.

Způsob rozdělování peněz na rozvoj zdravotnictví z programu REACT-EU kritizovala před časem část hejtmanů i sněmovní opozice. Podle nich rozhodovala v systému rychlost podání projektu. Liberecký kraj kvůli tomu v polovině května podal MMR předžalobní výzvu. MMR ale uvedlo, že existuje pouze tabulka přihlášených projektů seřazená v pořadí, v jakém byly do systému vloženy. Kritizovanou výzvu resort nezrušil a dohodl se s kraji na tom, že již přijaté žádosti vyhodnotí.

Asociace krajů dnes MMR a ministerstvo zdravotnictví vyzvala ke změně podmínek příjmu žádostí, aby byl zajištěn rozvoj zdravotní péče ve všech krajích rovnoměrně. „Systém příjmu žádostí přece nemůže být nastaven tak, aby jeden kraj neměl srovnatelně kvalitní zdravotnické zařízení jako kraj sousední a ani neměl šanci ho vybudovat, protože klikl v nějakém počítačovém programu o pár okamžiků později, než měl,“ uvedl předseda Rady Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na příštím jednání Rady AK, které je plánováno na 8. června, přednesou hejtmani oběma ministerstvům návrh na novou podobu výzev, která by byla spravedlivá pro všechny. „Systém se dá upravit například snížením požadované částky, případně zvýšením finanční spoluúčasti,“ navrhuje Kuba. Tím, že žadatel o dotaci bude připraven do projektu vložit vlastní peníze, deklaruje, že ho opravdu potřebuje, vysvětluje předseda AK.

MMR a resort zdravotnictví jednaly o možných změnách v programu REACT-EU s představiteli krajů už dnes. „Cílem dnešního jednání bylo najít společné řešení, které by mělo zajistit, aby z 98. výzvy bylo podpořeno co nejvíce projektů, které splní všech 23 kritérií,“ uvedl náměstek MMR pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád. Na setkání podle něj byly projednány i další návrhy kritérií a možnosti spolufinancování od zřizovatelů nemocnic.

Zástupci krajů nyní mají čas návrhy MMR posoudit. „Otevření 99. výzvy se tak po dohodě s Asociací krajů i ministerstvem zdravotnictví posouvá na 15. června,“ uvedl Semorád.

Česko může získat z programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací MMR na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory. První žádosti bylo možno začít podávat od 5. května.

Reklama

Doporučované