Hlavní obsah

Kraje musí likvidovat nelegální billboardy. Jinak nedostanou miliony na opravu silnic

Zničené silnice místo Pražského okruhu. Vláda schválila peníze i na ně, má ale podmínku.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyři miliardy dostanou kraje na opravu silnic druhé a třetí třídy. Peníze v pondělí schválila vláda společně s podmínkou, že kraje se musí postarat o nelegální billboardy. To kritizují někteří hejtmani.

Článek

Vláda schválila balík peněz pro kraje na silnice II. a III. třídy. Zmiňuje se i přímo kompenzace pro silnice, které využívají řidiči namísto nedostavěného Pražského okruhu.

Čtyři miliardy se rozdělí mezi kraje podle délky silnic. Nejvíce peněz tak dostane Středočeský kraj. Jde bezmála o 700 milionů korun. Přes 400 milionů dostane Jihočeský kraj. A například Praha si přijde na 174 milionů.

Peníze vláda rozděluje přes Státní fond dopravní infrastruktury od roku 2015. Letos ale mají kraje novou podmínku. Aby dostaly peníze na silnice II. a III. třídy, musí se postarat o nelegální billboardy na silnicích I. třídy. Hejtmani novou podmínku kritizovali.

„Ty podmínky se každý rok trochu zpřísňují a podmínka s billboardy nás překvapila,“ reaguje Martin Půta, hejtman Libereckého kraje a místopředseda Rady Asociace krajů ČR.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka ale nejde o žádné překvapivé změny: „Podmínky určujeme podle aktuální situace. Chceme, aby se nevyužívaly různé podmínky, jak nedodržovat zákon.“

Reklama

Doporučované