Hlavní obsah

Kraje u vlády nepořídily. Na platy řidičů ani na opravy silnic jim nepřidala

Kraje se s vládou nedohodly, finance na mzdy řidičů zatím nedostanou.

 

Reklama

Přestože vláda slíbila podíl na financování zvýšených mezd řidičů linkových autobusů, Asociaci krajů ČR v pondělí žádné prostředky nepřislíbila. Ani na řidiče, ani na opravy silnic.

Článek

Šéfka Asociace krajů Jana Vildumetzová odcházela z pondělního jednání na Úřadu vlády nespokojená. Nedokázala pro kraje vybojovat stovky milionů ze státního rozpočtu na platy řidičů linkových autobusů.

„Odcházíme s tím, že nemáme peníze ani na platy řidičů, ani na opravy silnic," řekla novinářům po několikahodinovém jednání.

Kraje se dostaly do nepříjemné situace. Vláda koncem loňského roku pod tlakem odborů a ČSSD nařidila zvýšit mzdy řidičů linkových autobusů. Jenže zvýšení musí platit kraje, které autobusovou dopravu objednávají u soukromých dopravců. Podle aktuálního odhadu tak hejtmani musí ročně najít ve svých rozpočtech celkem 800 milionů navíc.

Vláda krajům slíbila, že zvýšení bude spolufinancovat. Jenže ministr financí Andrej Babiš se zasekl - potřebných 800 milionů poslat nechce.

„Pokud peníze, které mají kraje k dispozici, poukážou například právě na zvýšení platů řidičů autobusů, logicky budou chybět jinde. Třeba na teď po zimě velmi aktuální opravu krajských komunikací," řekla Seznam Zprávám minulý týden Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů České republiky. „Je jasné, že to budeme muset vzít z investiční kapitoly na opravy silnic. Když na nás vláda něco přenese, měla by to přenést i s finančními prostředky," komentovala pondělní jednání.

Odboráři na laxní přístup vlády zareagovali stávkovou pohotovostí. Detaily vysvětluje ve videu jejich šéf Luboš Pomajbík:

Video: Marie Vladyková

Poté, co se situace vyhrotila a řidiči začali hrozit stávkami, přišel Babiš s náhradním plánem: Krajům pošle ze státních rezerv 1,5 miliardy korun navíc na opravy silnic. Tím jim uvolní ruce pro vyplácení řidičů.

Tento plán ale vláda v pondělí neschválila. „Musíme zvážit, kolik může vláda uvolnit z rezerv. Vrátíme se k tomu na příštím zasedání," komentoval situaci Sobotka.

Odboráři s výsledkem jednání nejsou spokojení, stávková pohotovost trvá. V průběhu týdne se rozhodnou, zda do stávky skutečně půjdou, případně jakou bude mít podobu.

Do stávky se nechystají všichni řidiči. Některým jejich zaměstnavatelé mzdy zvedli. Podrobnosti ve videu.

Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované