Hlavní obsah

Kraje zavádějí nová opatření. Stěžují si ale na nedostatek informací

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V ohniscích nákazy platí nová opatření, do boje proti covid-19 se pustili na Prachaticku, v Černožicích i v Brně. O vládních postupech se dozvídáme z médií, stěžují si hejtmani.

Článek

Kvůli novému ohnisku nákazy covid-19 budou na Prachaticku od středy povinné roušky ve všech veřejných vnitřních prostorách. Další opatření, hlavně rozsáhlejší testování, zavádějí také v Královéhradeckém kraji nebo v Brně. Hejtmani se v pondělí odpoledne spojili prostřednictvím videokonference, aby si stejně jako v době nouzového stavu předali zkušenosti a domluvili se na dalším postupu. S vládou je podle nich totiž složitá domluva.

„Evidentně se vytvářejí jednotlivá ohniska po republice. Nám jde o to, abychom svoji práci více koordinovali tak, jak jsme to dělali v době nouzového stavu, kdy jsme pravidelně komunikovali s vládou a mezi sebou, ta opatření jsme vzájemně konzultovali,“ řekla pro Seznam Zprávy hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

Kraje jako zřizovatelé nemocnic podle hejtmanky narážejí například na problém s nákupem zdravotnických pomůcek.

„Pokud není nouzový stav, tak se některé věci uskutečňují poměrně zdlouhavě. Například na Prachaticku máme ohnisko, ale když tam chceme poslat některé pomůcky nebo prachatické nemocnici poskytnout termokameru, tak to musí projít radou kraje. Ta naštěstí zasedne už ve čtvrtek, ale je to zdlouhavé, nemůžeme to udělat ze dne na den, což nám nouzový stav umožňoval. Jeho zavedení ještě není namístě, ale musíme být připravení na to, že by mohl nastat,“ řekla Stráská.

Hejtmanům především vadí špatná komunikace vlády a zdlouhavé získávání informací od hygieniků. To by měl zlepšit například chystaný „semafor“, tedy mapa Česka podle epidemiologického rizika v jednotlivých okresech, kterou v pondělí představil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„O semaforu jsme se také dozvěděli z médií,“ řekl pro Seznam Zprávy hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). „Pověřený předseda Asociace krajů ČR pan Jiří Běhounek na jednání hejtmanů přizval zástupce Ministerstva zdravotnictví, abychom se konečně dozvěděli nějaké bližší informace. Domnívám se, že by to chtělo, abychom tyto věci mohli posoudit. Bohužel žádné ‚připomínkové řízení‘ neproběhlo, podle mého názoru to není dobře,“ dodal.

Proti postupu ministra zdravotnictví se ohradil také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Nechápu, proč by měla být Praha jako jediný region zařazena ve vyšším stupni rizika. V Praze máme nižší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel než v některých jiných oblastech České republiky,“ řekl Hřib pro Seznam Zprávy. „I počet hospitalizovaných s covidem je nízký, máme tady asi deset hospitalizovaných lidí a zhruba dva jsou na ventilátoru. Skutečně nevím, proč bychom měli být rizikovější než ostatní,“ dodal primátor.

Právě problém s komunikací vlády se Adam Vojtěch zavázal vyřešit. Během konference slíbil, že bude jeho resort informovat kraje o mimořádných opatřeních přednostně. Metodika, podle níž hygienici vyhodnocují rizika, by se měla sjednotit. A kraje by také měly nově získat přístup k datům Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o počtu nakažených v jednotlivých krajích.

Kromě ministra zdravotnictví Vojtěcha se k videokonferenci s hejtmany připojil i premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který v nedávné minulosti navrhoval znovuzavedení nouzového stavu a převzetí kontroly nad takzvanou chytrou karanténou armádou.

Vláda místo toho schválila vznik nové Rady vlády pro zdravotní rizika, v jejímž čele stojí Babiš, místopředsedy mají být Vojtěch s Hamáčkem, dalšími členy mají být ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), dva vládní zmocněnci a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík. Kraje bude zastupovat místopředseda Rady Asociace krajů Běhounek.

Ohnisko na Prachaticku

Na Prachaticku se koronavirus začal šířit mezi zahraničními pracovníky z firmy InTiCa Systems. Velká část z nich je z Maďarska a bydlí na jedné ubytovně. Hygienici nařídili speciální režim pro 270 zaměstnanců firmy, z toho 48 zatím poslali do karantény a stovky jich plánují testovat.

Nemocnice Prachatice kvůli ohnisku vyhlásila od úterý zákaz návštěv. Na Písecku, kde se o víkendu vyskytlo několik nových případů koronaviru u píseckých házenkářek, žádná omezení krizový štáb nenavrhl. Nová omezení neplatí ani pro hromadné akce.

„Pořadatelům doporučujeme sledovat situaci, ale rozhodně je nechceme překvapovat, že jim ze dne na den něco zakážeme,“ řekla hejtmanka.

Narážela tím na počínání hygieniků z Moravskoslezského kraje, kteří 17. července bez předchozího varování a s okamžitou platností omezili všechny veřejné i soukromé události počtem 100 lidí. Proti tomuto opatření se zvedla vlna kritiky.

Zákazy návštěv a testování

I v dalších regionech bojují proti koronaviru po svém. V domově důchodců v Černožicích na Královéhradecku v pondělí začalo testování klientů a zaměstnanců, u jedné z ošetřovatelek totiž byla v pátek prokázána nemoc covid-19. Výsledky testů by měly být v úterý. U žádného ze 102 klientů domova se dosud nemoc neprojevila, řekl v pondělí ráno ČTK Dan Lechmann z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje.

Také brněnská Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazová nemocnice mají od pondělí zakázané návštěvy. ČTK to řekl ředitel obou nemocnic Pavel Piler. Zákaz platí i v krajských nemocnicích v Břeclavi, Hustopečích, Kyjově a Hodoníně, uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Návštěvy umožňují obě brněnské fakultní nemocnice a také Masarykův onkologický ústav v Brně, kde od pondělí fungují nové terminály na měření teploty.

Další ohnisko je v Domově pro seniory Havířov, kde se covidem-19 k pondělnímu ránu nakazilo 12 klientů a sedm zaměstnanců, dva senioři zemřeli. Krajská nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj se kvůli nákaze v sociálních zařízeních rozhodla zvýšit počet lůžek na jednotce pro pacienty s pozitivním výsledkem na covid-19, a to z deseti na 15.

A situace se zhoršila i na Jihlavsku. V jihlavské nemocnici zemřeli o víkendu dva senioři nakažení covidem-19, od začátku pandemie tak zemřelo na Vysočině v souvislosti s koronavirem šest lidí. Jeden zemřelý byl klientem Alzheimercentra v Jihlavě, v němž testy v minulých dnech prokázaly nákazu u 40 klientů a 17 zaměstnanců. Oběma zemřelým v jihlavské nemocnici bylo přes 80 let.

Na Vysočině proto začnou lidé povinně nosit roušky ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách i v lékárnách. Opatření začne platit rozhodnutím krajských hygieniků, bude to zřejmě nejdřív od středy. Vyplynulo to z dnešního jednání bezpečnostní rady kraje, která se zabývala aktuální epidemiologickou situací v regionu.

Reklama

Doporučované