Hlavní obsah

Krajina jako na podzim. Extrémní sucho ničí a odbarvuje stromy

Nejvíce jsou kvůli suchu v Česku ohroženy smrky. Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stromům v Česku chybí voda a jsou kvůli tomu zranitelnější proti škůdcům. Krajina navíc začíná už v létě vypadat jako na podzim.

Článek

Vlna veder ovlivňuje vegetaci. Některým stromům dokonce opadávají listy. Má na to vliv i výskyt přízemního ozonu, který produkuje hlavně automobilová doprava.

„Chybí voda, přestává fungovat fotosyntéza, ztrácí se chlorofyl a zvyšuje se podíl látek, jako jsou xantofyly, karoten a podobně,“ vysvětluje žloutnutí listů odborník z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Petr Zahradník.

Nejvíce jsou ohroženy smrky. Smrk přirozeně roste na horách, ale v minulosti byl masivně sázen i v nižších polohách. Nenachází se tak v optimálním prostředí a je choulostivější.

Vedle sucha a vysokých teplot trápí přírodu také výskyt hmyzích škůdců a houbové choroby. Stromy, které ztrácí listy nebo jehličí, můžou snadněji napadnout podkorní parazité, jakým je například i kůrovec.

„Letošní rok skutečně začíná vypadat jako největší extrém za poslední roky,“ potvrzuje Zahradník. V posledních dvaceti letech byly ale suché také roky 2003 a 2015. Extrémním v nedostatku srážek byl historicky rok 1947.

S nedostatkem vody se v současnosti potýkají obyvatelé severních a východních Čech a v oblastech Českomoravské vrchoviny. Vláha chybí i v povodí řeky Moravy.

Sucho trápí Česko již několik měsíců. Podle meteorologů vydrží tropické teploty až do září.

Reklama

Související témata:

Doporučované

Hlavní zprávy