Hlavní obsah

Krajinu ve stínu uvedou na místě masakru z konce války

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na místě masakru při divokém odsunu Němců, který se stal inspirací pro film Krajina ve stínu, se 4. září uskuteční předpremiéra tohoto snímku.

Článek

Mezi prvními diváky historického dramatu Bohdana Slámy by mohli být i pamětníci takzvaného Tušťského masakru v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Při divokém odsunu Němců tam partyzáni koncem května 1945 zabili 14 lidí. Dnes je vesnice součástí Suchdola nad Lužnicí a film se v pátek promítne v 19:00 v tamním kině, sdělil ČTK za Bontonfilm Lukáš Vedral. Do distribuce film půjde 10. září.

Scénář snímku napsal Ivan Arsenjev, vybídl ho k tomu producent Martin Růžička. „To je svébytný film, příběh, dramatické vyprávění. Je to samozřejmě inspirováno, co to jde, studoval jsem podklady, mluvil s pamětníky, ale není to rekonstrukce. Je to pouze silná inspirace tím příběhem, který si to podle mě zaslouží,“ řekl Arsenjev v srpnu při uvedení filmu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Obyvatelé Vitorazska žili po staletí v Rakousku, jejich obce byly přičleněny k Československu až v roce 1920. Když se na podzim 1938 objevila možnost vrátit se ke kořenům, řada lidí ji využila. Bylo to ale už po takzvaném anšlusu, takže se přihlásili k nacistickému Německu. Po válce to mělo své důsledky. „I pro film je to strašně silné. Přes lidi se tam převalily dějiny,“ uvedl scénárista.

„Je dobře, že ten film vznikl. Česká kinematografie, na rozdíl třeba od polské, nemá silnou tradicí filmů, které by se zabývaly bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami na tváři novodobé historie. Patří k nim i meziválečné soužití s německou národnostní menšinou, druhá světová válka plus poválečný odsun a jeho důsledky,“ uvedl k filmu spisovatel Pavel Kosatík, který se věnuje české historii. „Film jde do kin v čase, kdy si znovu připomínáme osvobození republiky od nacismu - a připomíná, že málokterá historická událost má jednoznačně kladný či záporný význam. Lidé ‚osvobození‘ od zla je v sobě často nesou dál. Válka v jejich duších vrhá stín do doby míru,“ uvedl.

Reklama

Doporučované