Hlavní obsah

Krajská zdravotní hledá dárce krve se skupinou 0 negativní

Foto: Seznam Zprávy

Ústecký kraj.

Reklama

Transfuzní oddělení ústecké nemocnice společnosti Krajská zdravotní, která v kraji spravuje pět nemocnic, hledá dárce krve s univerzální skupinou 0 negativní.

Článek

Oddělení zásobuje krví nemocnice v Rumburku, Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Litoměřicích a Roudnici nad Labem, nyní se ale potýká s kritickým nedostatkem univerzální skupiny.

„Prosíme všechny dárce 0 negativní, kteří jsou minimálně tři měsíce od posledního odběru plné krve a zároveň jsou zdravotně v pořádku, aby se dostavili k odběru na transfuzní oddělení v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Prosíme i ostatní obyvatele okresu Ústí nad Labem, Litoměřice a Teplice ve věku 18 až 60 let s krevní skupinou 0 negativní, kteří doposud krev nedarovali, aby zvážili možnost pomoci pacientům,“ uvedl primář oddělení Jiří Masopust.

Odběry se provádějí v pracovní dny mezi od 7:00 do 9:00. Dárce krve s krevní skupinou 0 negativní se může hlásit na transfuzním oddělení. Důležitým faktorem je to, že neprodělal nebo netrpí závažnějším onemocněním, kdy by odběr krve mohl ohrozit jeho zdraví. Dárce také nesmí patřit mezi lidi s vyšším rizikem výskytu vybraných infekčních chorob, jako jsou například AIDS či žloutenka. Dostavit se také nemůže, pokud mu je nařízena karanténa nebo je pozitivní na covid-19.

Reklama

Doporučované