Hlavní obsah

Krajská zdravotní zatím nekoupí litoměřickou nemocnici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji spravuje pět nemocnic, zatím nekoupí akciovou společnost litoměřickou nemocnici, jejímž jediným akcionářem je město Litoměřice.

Článek

Hrozí totiž, že by musela vracet dotaci až 160 milionů korun. Nemovitosti má kraj dostat bezúplatně. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekl náměstek hejtmana, sociální demokrat Martin Klika.

Krajští i městští zastupitelé loni v prosinci podpořili memorandum, podle něhož bude litoměřická nemocnice začleněna do páteřní sítě krajských nemocnic. Litoměřice o změně vlastníka zdravotnického zařízení uvažovaly delší dobu. Důvodem je podle vedení města nutnost investovat do zařízení, které je spádové pro 150.000 pacientů. Z memoranda mimo jiné vyplývá, že nemocnici nebude moci kraj po koupi od města na nikoho převést.

„Bohužel nám to nebylo doporučeno ze strany státu v tuto chvíli s ohledem na dotační programy, které tam jsou čerpány nebo už vyčerpány byly,“ uvedl Klika. Kraj nyní hledá eventuality, jak nemocnici získat.

Jedním z řešení by mohla být novelizace zákona o rozpočtovém určení. „Je to jedna z variant, změna zákona, požadují to i zaměstnanci Ministerstva pro místní rozvoj,“ řekl Klika s tím, že by kraj nekupoval akcie, ale část obchodního závodu. „V tom brání výklad zákona,“ doplnil Klika a dodal, že další variantou je právě nákup akcií.

Vedení kraje a Litoměřic mělo smlouvy o převodu nemocnice pod Krajskou zdravotní podepsat původně 6. srpna.

O možných řešeních bude kraj diskutovat s právníky. Vlastní převod chce město s krajem stihnout ještě letos na podzim.

Reklama

Doporučované