Hlavní obsah

Moravou pojedou nové bílo-růžové vlaky, ozdobí je siluety památek

Foto: Seznam Zprávy

Na vlacích budou i siluety jihomoravských pamětihodností a výletních cílů.

Reklama

Sedmatřicet nových vlaků, které Jihomoravský kraj objednal u Škody Transportation, bude mít bílou barvu s prvky v barvě magenta, tedy ostře tmavě růžové.

Článek

Sedmatřicet nových vlaků za více než šest a půl miliardy korun dorazí na páteřní regionální železniční linky nejpozději v průběhu roku 2022. Zatímco o jejich technické výbavě bylo rozhodnuto již během výběrového řízení, o jejich designu hlasovali radní. Ze čtyř navrhovaných variant vybrali po doporučení zastupitelů provedení v bílé a magentě, tedy ostře tmavě růžové, které se odkazuje k barvám a vizuálnímu stylu nového krajského loga.

Foto: Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj chce, aby vlaky byly jednoznačně identifikovatelné a nezaměnitelné se stávajícím vozovým parkem Českých drah nebo soukromých dopravců.

„Jsem nesmírně rád, že v dohledné době budou jihomoravské regionální linky brázdit nejen nové, ale i krásné vlaky. Zaměřili jsme se na to, aby byly jednoznačně identifikovatelné a odlišitelné od vozidel dopravců a nebyly zaměnitelné se stávajícím vozovým parkem Českých drah nebo soukromých dopravců. Takto každý cestující pozná, že jede právě vlakem Jihomoravského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák.

Lepší cestování v Brně.

Radní vybírali ze čtyř variant – magenta, bílá s magentou, modré a modrobílé. Před finálním rozhodnutím navíc proběhlo hlasování mezi zastupiteli, kteří jednotlivá barevná provedení seřadili podle svých preferencí.

„Vybraný design spojující bílou a magentu, který využívá barev loga, piktogramů a vizuálních prvků hrajících si se siluetou významných jihomoravských pamětihodností a výletních cílů, je podle našeho názoru vkusný a skvěle odliší nové jednotky od zbytku vozového parku na železnici,“ zhodnotil Hanák. Nové vlaky ponesou kromě krajského designu i jméno Moravia, a to na připomínku lokomotivy, která v roce 1838 přivezla do Brna první vlak.

Kromě vizuální podoby zbývá pro nové vlaky ještě vybrat sedačky a design interiéru.

Smlouvu s firmou Škoda Transportation na dodávku 37 nových nízkopodlažních elektrických železničních jednotek včetně fullservisu na 30 let podepsali zástupci Jihomoravského kraje v prosinci loňského roku. Na nákup vlaků za 6,651 miliardy korun využije kraj mimo jiné dotaci z Operačního programu Doprava Evropské unie ve výši 5,5 miliardy.

Reklama

Doporučované