Hlavní obsah

Krajské volby? Milion chvilek spustil kampaň za vyšší účast

Foto: Seznam Zprávy

Benjamin Roll.

Reklama

Zvýšit účast v říjnových krajských a senátních volbách má kampaň s názvem Odvaha volit, kterou ve čtvrtek zahájil spolek Milion chvilek pro demokracii.

Článek

Cílem kampaně je pomocí speciálního webu vytvořit z podzimních voleb celospolečenské téma a pomoci tomu, aby se volební účast zvýšila alespoň o pět procentních bodů.

V minulých krajských volbách před čtyřmi lety přišla hlasovat přibližně třetina voličů (zhruba 35 procent). K senátním volbám v roce 2014 v obvodech, kde se bude hlasovat i nyní, dorazily v prvním kole dvě pětiny voličů, ve druhém kole zhruba 17 procent hlasujících.

„Krajské a senátní volby nejsou jen přípravnou zkouškou před volbami sněmovními, ale také už ony samy výrazně ovlivní další směřování naší politiky. Pravidelně nízká volební účast při těchto volbách neodpovídá závažnosti pravomocí a vlivu krajských zastupitelstev a významu Senátu,“ uvedl mluvčí a místopředseda spolku Benjamin Roll.

Spolek Milion chvilek pro demokracii dlouhodobě zdůrazňuje potřebu politické změny. Účast i výsledky krajských a senátních voleb podle spolku mimo jiné ukážou, zda mají aktivní občané a demokratičtí politici vůli a sílu této změny dosáhnout a zda jsou připraveni na sněmovní volby, které zemi čekají v roce 2021.

Projekt počítá s tím, že se zájemci prostřednictvím webu do kampaně zaregistrují a zapojí. Za symbolický nebo i vyšší příspěvek dostanou modrozelené placky, letáky, plakáty nebo tkaničky do bot s názvem kampaně. „Spolek Milion chvilek pro demokracii v kampani vychází z myšlenky, že nestačí jít pouze volit, ale je nutné také aktivně přizvat ostatní, aby se k volbám připojili,“ uvedli organizátoři.

Web obsahuje edukační materiály či videa vysvětlující důležitost voleb. Zájemci si mohou zdarma stáhnout propagační produkty včetně bannerů. Každý registrovaný uživatel bude moci na svém seznamu plnit výzvy, kterými odvahu volit pomůže šířit dál. Kampaň bude spolek rozšiřovat prostřednictvím svých sociálních sítí a hashtagu #odvahavolit. Stejně tak během září spolek Milion chvilek chce využít pomoci mnoha dobrovolníků a organizátorů místních skupin.

Dlouhodobým plánem Milionu chvilek pro demokracii „je podpora a kultivace demokratické kultury, občanské angažovanosti a veřejné diskuse v České republice.“

Reklama

Doporučované