Hlavní obsah

Krajský úřad v Jihlavě má vlastní včelstva

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na budově krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě jsou od dneška včelí úly. O tři oddělky se bude starat včelařský kroužek, který v Jihlavě vede Petr Běhunek.

Článek

Základnu má v zoologické zahradě a pečuje i o včely umístěné na jihlavském City parku. „Přesun včelstev plánovaný původně na duben ohrozila nákaza moru včelího plodu v regionu. Zlikvidováno kvůli ní muselo být přes sto včelstev,“ řekl ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka.

V rámci ochranných pásem stanovených kvůli nákaze není možné včely přesouvat bez souhlasu veterinární správy. Oznámení je nutné i pro přesun z oblasti mimo ochranné pásmo. Včely na krajském úřadě jsou ze Šimanova na Jihlavsku, kde je Běhunek chová. „To znamená, že jsou mimo morové pásmo. Stejně ale, když přemisťujete včelstva mimo katastr, tak je na mor musíte mít vyšetřené, takže jsme udělali ještě jedno vyšetření, abychom šli příkladem,“ řekl Běhunek.

Mor včelího plodu se vyskytl v katastrech Velkého a Malého Beranova nebo v lokalitě Hruškové Dvory, je také v Petrovicích u Jihlavy nebo Dolní Cerekvi. „Opatření v ochranných pásmech budou celkově trvat až do přelomu roku 2020 a 2021. Ještě se musí koncem tohoto roku udělat závěrečné vyšetření,“ řekl Vejmelka.

Včelařský kroužek se v Jihlavě obnovil v roce 2018 asi po 25 letech. Sídlí v zoologické zahradě, kde má produkční i pozorovací včelstva. Klubovnu má v pavilonu nazvaném Austrálie. V souvislosti s koronavirem kroužek od března nefungoval. Poprvé se děti sejdou znovu ve čtvrtek. „Už jsme otevřeli druhý kroužek, na každý chodí asi deset dětí, máme omezené prostory, navíc u včel větší skupiny moc nefungují,“ řekl Běhunek.

Na budově krajského úřadu podle něho budou mít včely dobré podmínky. „V případě třech úlů je to úplná paráda, naproti je park, lidé tam mají také zahrádky. Primární je mít v doletu zdroj vody. Když se podíváte na letecké snímky, je v okolí hodně zahradních jezírek, takže ve městě bývá snůška v zásadě dobrá,“ řekl Běhunek.

Celostátní průměr snůšky medu na včelstvo je podle něho asi 20 kilogramů. „Na Vysočině je to okolo 30 kilogramů, ve městě to může být i kolem 50 kilogramů, záleží, jakou chytnete lokalitu,“ řekl Běhunek. První snůška od včel umístěných na krajském úřadu se čeká ještě letos.

Reklama

Doporučované