Hlavní obsah

Král 3D tisku Průša tiskne lékařům štíty proti koronaviru

Josef Průša, zakladatel společnosti Prusa Research, s ochranným štítem vytištěným na 3D tiskárně.

Reklama

3D tisk už se osvědčil v mnoha oblastech. Nově budou tyto tiskárny tisknout i zdravotnické štíty. První teď míří do nemocnice na testování v ostrém provozu.

Článek

V 3D tiskařské branži je Josef Průša, zakladatel firmy Prusa Research, modla. Teď ho ale ocení i lékaři. Právě pro ně totiž společnost Prusa Research připravila 3D tištěné ochranné štíty.

V době, kdy celá země volá po ochranných pomůckách a lékaři jich mají nedostatek, nabízí jeho firma dodávku 800 kusů ochranných štítu denně. „Tyto štíty ochrání oči a tvář lékařů od kašlání a kýchání pacientů a jsou perfektním doplňkem k respirátoru,“ píše Josef Průša na svém blogu.

Tři dny od nápadu

Od nápadu k realizaci potřeboval Josef Průša pouhé tři dny. Během té doby vyzkoušel jeho tým desítky vývojových verzí a vyrobil dva prototypy ke schválení Ministerstvu zdravotnictví. Teď začala firma s produkcí a první kusy míří do nemocnic na testování a prověření v ostrém provozu.

„Tímto bych chtěl rád poděkovat hlavně Martinu Havrdovi z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady za to, že si našel čas na setkání a konzultace. A mimochodem, jakmile dokončíme schvalování masky, rádi bychom se pustili do návrhu ochranných brýlí určených pro 3D tisk,“ píše Průša.

Právě Martin Havrda z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady na celý proces dohlížel z lékařského hlediska. Prototyp proto bude testován v ostrém provozu právě ve vinohradské nemocnici.

Podle Průši stojí výroba jednoho kusu asi 20 korun a firma teď věnuje 10 tisíc kusů českému Ministerstvu zdravotnictví.

Zájem by měli ale i zástupci dalších zdravotnických oblastí. Třeba lékárníci. „Nabídku ochranných štítů pro zaměstnance lékáren bychom určitě přivítali. Bohužel jsme jako lékárníci v krizových rozdělovnících ochranných pomůcek až na posledním místě. Pomohlo by, kdyby pan Průša v daru pro ministerstvo dedikoval nějaké množství i pro lékárny,“ říká Stanislav Havlíček z představenstva České lékarnické komory.

Ochranné štíty se tisknou na firemní „farmě“ pěti set tiskáren. Kapacita této farmy je ale využita jen z pětiny, rychlejší výrobu totiž brzdí kapacita laserového plotru, který řeže průhledné kryty štítů.

Návod všem

Zároveň Josef Průša na svém blogu dává návod celé komunitě 3D tiskařů, jak ochranné štíty vyrobit.

Podle něj totiž celá komunita v této krizi skvěle funguje. „Během posledních několika týdnů jsme dostali stovky zpráv a e-mailů s 3D modely respirátorů, ventilátorů, masek a dalších zařízení, kterých je aktuálně v nemocnicích nedostatek. Snažíte se hledat způsoby, jak pomáhat, a to je skvělé. Vážně jsem na celou komunitu pyšný,“ píše na svém blogu Průša s tím, že se však obává, že právě 3D tisk není pro výrobu respirátorů tou nejlepší volbou.

Firmy i jedinci pomáhají

Do boje s koronavirem se teď pouští stále větší množství soukromých firem a institucí. Například Technická univerzita v Liberci začala vyrábět roušky z nanomateriálu. Pomoc proti šíření nákazy nového koronaviru nabídli také IT dobrovolníci, odborníci i technologické firmy z celé České republiky.

Skupina nazvaná COVID19CZ se rozhodla bojovat s koronavirem. Jedním z partnerů je i společnost Seznam.cz.

Reklama

Doporučované