Hlavní obsah

„Král Bibi“ se dostal do úzkých. Zradili ho ti, které vytáhl k moci

Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Lídr izraelské krajně pravicové strany Jamina Naftali Bennett (vpravo) a opoziční lídr Jair Lapid.

Reklama

Lídr izraelské krajně pravicové strany Jamina Naftali Bennett podpoří opoziční návrh na vytvoření vlády, ve které po dvanácti letech už nebude premiérem Benjamin Netanjahu. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Článek

V Izraeli se během dvou let konaly už čtvery volby, jasný vítěz s mandátem k vládnutí z nich ale nevzešel – což vyhovovalo premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Ten zemi vládne už 12 let, za což si vysloužil přezdívku „král Bibi“.

Ale dny jeho vlády podle všeho končí. Nyní se totiž koaliční vládu snaží sestavit opoziční lídr Jair Lapid, šéf strany Ješ Atid. Prezident Reuven Rivlin ho tímto úkolem pověřil, když se nepodařilo po březnových volbách sestavit vládní koalici Netanjahuovi. Lapid má čas na dohodu do středy 2. června.

„Oznamuji dnes, že mám v úmyslu ze všech sil pracovat na vytvoření vlády jednoty s Jairem Lapidem, předsedou (strany) Ješ Atid,“ uvedl Bennet ve svém televizním prohlášení. „Buď budou páté volby, nebo vláda jednoty,“ dodal šéf strany, která je podle BBC klíčová pro vytvoření nového koaličního kabinetu.

Na cestě k pátým volbám?

K sestavení vlády tyto strany potřebují hlasy dalších politických uskupení, včetně minimálně tiché podpory strany izraelských Arabů. Bennettovo rozhodnutí umožňuje Lapidovi vytvořit koaliční vládu složenou z pravicových, středových a levicových stran, poznamenala agentura Reuters.

Očekává se, že na základě dohody by se Bennett s Lapidem vystřídali na pozici premiéra, každý by měl vést zemi dva roky, uvedla agentura AP. Jako první by se do čela izraelské vlády postavil Bennett. Pokud Lapid ve vytvoření vlády nebude úspěšný, bude mít parlament 21 dní na výběr premiéra ze svých členů. Nepodaří-li se to ani poslancům, budou se muset konat nové volby. Ty by tak byly už pátými parlamentními volbami v Izraeli za dva a půl roku.

Reklama

Doporučované